Gemeente Rotterdam

Nr. 56
2 april 2007

Giraffen in de stad

Vier levensgrote giraffen van ijzerdraadwerk afgewerkt met sedumplantjes staan sinds vandaag op het Hofplein. Duizenden viooltjes vormen de typerende vlekken van de giraf rondom de fontein. Woensdag 4 april om 11.30 uur openen wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) en directeur Ton Dorresteijn van Blijdorp het 'kleurrijke' Hofplein door eigenhandig de laatste plantjes te poten. Hiermee staat Rotterdam in het teken van het 150-jarig bestaan van Blijdorp en geven zij het startsein voor Kleur en Fleur in 2007.

Na deze handeling vertrekt het gezelschap per historische 'Diergaarde' tram richting Diergaarde. De Diergaarde zelf wordt ook in de bloemetjes gezet. Acht plantschalen gevuld met viooltjes flankeren de oude ingang. Wethouder Bolsius overhandigt ze symbolisch aan de directeur ter ere van het jubileum. Samen met kinderen van groep 5 van basisschool 'De Margriet' poten zij viooltjes in de laatste plantschaal.

Jubileum
Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan, zet de gemeente samen met de Diergaarde twee drukke verkeerspunten in de stad in het teken van dit jubileum. Eén daarvan is het Hofplein. De giraffen die hier worden geplaatst, zijn gemaakt van ijzerdraadwerk, gevuld met spagnum en afgewerkt met sedumplantjes. Duizenden viooltjes, in de vorm van de vlekken van de giraffen, maken het geheel af. Een en ander wordt afgewerkt met graszoden. Het tweede drukke verkeerspunt dat in deze sfeer wordt gebracht, is het talud nabij het stadion van voetbalclub Excelsior, splitsing Honingerdijk/Maasboulevard. De jarige Diergaarde wordt ook opgefleurd. Bij de oude ingang aan de Van Aerssenlaan komen acht plantschalen gevuld met viooltjes te staan. Op deze drie belangrijke locaties in Rotterdam worden alle inwoners en bezoekers tot eind oktober 2007 herinnerd aan het jubileum van Blijdorp.

Kleur en Fleur
Rotterdam brengt kleur en fleur in de stad, niet alleen met geraniumpiramides en ruim driehonderdvijftig plantschalen, maar nu ook op het Hofplein en het talud bij het stadion van voetbalclub Excelsior. Bij het aantreden van het nieuwe college in 2006 is in het kader van het 100-dagen actieprogramma een start gemaakt met het plaatsen van plantschalen op diverse locaties in Rotterdam. Deze plantschalen blijven in Rotterdam, ze veranderen steeds van locatie en inhoud en het worden er ook steeds meer. In mei 2007 worden de plantschalen van nieuwe beplanting voorzien en verhuizen ze naar andere locaties in de stad. In juni verschijnen ook de geraniumpiramides weer in de stad.

noot voor de redactie/