Ingezonden persbericht


Persbericht - Uitnodiging Bètadagen

Woensdag 4 april wordt in Groningen de aftrap gegeven voor de Bètadagen 2007. Honderdvijftig scholieren worden op de universiteit verwelkomd om onder begeleiding van studenten een dagje onder te duiken in de wereld van de Bètawetenschap. De dag begint met een lezing over de biologische klok en een natuurkundig showcollege over de relativiteitstheorie van Einstein. Hierna gaan de scholieren zelf aan de slag: ze zullen ontdekken dat een augurk gebruikt kan worden als lamp, een citroen als batterij en dat zijzelf zoveel stroom kunnen geleiden dat het een TL-buis laat branden zonder dat ze er zelf last van hebben!

De dag in Groningen wordt georganiseerd door de studenten van onder andere natuurkunde, wiskunde, scheikunde en levenswetenschappen samen. Landelijk zijn bij de dagen 30 verenigingen betrokken die samen zo'n 10.000 studenten vertegenwoordigen uit 15 verschillende studierichtingen. De Bètadagen zijn dan ook een groot initiatief waarvoor veel steun is. Niet alleen vanuit de studenten en de universitaire wereld, maar ook het Platform Bèta Techniek, Shell, Philips, IBM en Corus leveren een bijdrage. Het idee voor de dagen is dan ook ontstaan uit de groeiende behoefte aan goed opgeleide bèta's om zo het niveau van de kenniseconomie te behouden.

Op 5 april vinden de Bètadagen in Delft, Eindhoven, Leiden en Utrecht plaats. In Delft worden de scholieren meegenomen op een historische reis die hen laat zien hoe encryptie door de eeuwen heen gebruikt werd om geheime boodschappen door te geven. Die kennis kunnen ze meteen toepassen om een kluis te kraken. Daarnaast staan een quiz en een bezoekje aan de dode kamer op het programma. Deze ruimte heeft zijn naam gekregen omdat geluidsgolven er niet weerkaatst worden, waardoor het doodstil is en dus mogelijk je eigen hartslag te horen.

In Leiden zullen de scholieren als 'Mythbusters' ontdekken welke verhalen tot het rijk van fabeltjes of feiten behoren. Is het mogelijk om een banaan te gebruiken als hamer of met een veer een explosie op te wekken?

Het thema in Eindhoven is 'Robolympics'. Leerlingen zullen in groepjes over de campus gaan en op hun pad allerlei uitdagingen tegenkomen, waarmee ze onderdelen voor hun robot kunnen verdienen. Het hoogtepunt van de dag is de ROBOLYMPICS-strijd waar de teams het tegen elkaar opnemen.

In Utrecht worden raketten gebouwd en gelanceerd. De brandstof voor de raketten, eenvoudig kraanwater, vormt de rode draad van de dag. Onder het thema 'Waterproof' worden er ook proefjes gedaan met eb en vloed en onzichtbare inkt gemaakt.

De laatste dag zal 18 april plaatsvinden in Enschede. Iedere dag wordt feestelijk geopend en afgesloten en tijdens de lunch en het drankje achteraf zullen de scholieren kennis kunnen maken met de minder serieuze kant van de studenten en het studentenleven.

Voor meer informatie over de Bètadagen kunt u contact opnemen met Ilse Disseldorp (bestuur@betadagen.nl of 06-12030373) of een kijkje nemen op www.betadagen.nl. Natuurlijk bent u van harte welkom om zelf een kijkje te komen nemen.


---- --