Gemeente Lansingerland


Harmonisatie horeca-convenanten

per 1 januari 2008 verlenging convenant Berkel en Rodenrijs, ook horeca-convenant voor Bleiswijk.

Aan het eind van het jaar harmoniseert de gemeente Lansingerland het beleid op het gebied van de horeca-convenanten. In Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek waren al convenanten gesloten. Nu de drie B-gemeenten gefuseerd zijn start ook een proef in de kern Bleiswijk, met het café C'est Bon. De convenanten hebben als doel het verbeteren van de veiligheid en het terugdringen van (geluids)overlast en zorgen ervoor dat de convenantpartners een aantal spelregels nakomen.

Berkel en Rodenrijs

De gemeente Berkel en Rodenrijs startte in juli 2006 met het convenant Veilig Uitgaan waarmee de openingstijden van café 't Centrum, 't Vierkantje en Ome Ab voor een periode van een half jaar bij wijze van proef verruimd zijn. Eind december heeft het college, in afwachting van een evaluatie, besloten deze termijn te verlengen tot met 1 april 2007. Over de werking van het convenant is in maart aan het college gerapporteerd. In afwachting van harmonisatie van het beleid, wordt het convenant verlengd tot en met 31 december 2007.

Bleiswijk

Nu de B-gemeenten gefuseerd zijn is bekeken welke horecabedrijven in de kern Bleiswijk in aanmerking komen voor de proef. Café C'est Bon, gevestigd in het centrum van Bleiswijk, wordt in de gelegenheid gesteld de openingstijden te verruimen en daartoe een convenant af te sluiten waarbij dezelfde afspraken worden gehanteerd als het convenant Veilig Uitgaan van de kern Berkel en Rodenrijs. Dit betekent dat de horecagelegenheid op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur open mag zijn waarbij vanaf 01.00 geen bezoekers meer binnen mogen worden gelaten.

Bergschenhoek

De gemeente Bergschenhoek is medio 2005 gestart met het horecaconvenant waarna tweemaal een verlening van een jaar heeft plaatsgevonden. Deze laatste verlenging is ingegaan op 1 januari 2007 en wordt zodoende dit jaar gecontinueerd.

Harmonisatie

De gemeenteraad van Lansingerland heeft aangegeven gelijk beleid te willen nastreven voor de gehele gemeente. Door met het café C'est Bon in Bleiswijk nu ook een convenant te sluiten wordt op korte termijn een eerste stap genomen. Het convenant van de kern Berkel en Rodenrijs wordt verlengd en de afspraken voor Bergschenhoek lopen door. Gelet op de verschillende looptijden is nu het uitgangspunt op een bepaald moment het beleid voor de drie kernen te harmoniseren. De convenanten in de kern Bergschenhoek lopen op 31 december 2006 af. Door de convenanten voor de kernen Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk op ditzelfde tijdstip te laten eindigen kan vervolgens eenduidig beleid per 1 januari 2008 worden opgesteld.

Ten behoeve van een volledige harmonisatie van het beleid per 1 januari 2008 komt er in overleg met de diverse interne en externe partijen een geharmoniseerd convenantbeleid Lansingerland.

Met het voorstel tot verlenging van het convenant Veilig Uitgaan en harmonisatie per 1 januari 2008 dient eind dit jaar precies te worden gedefinieerd welke ondernemingen komen te vallen onder het nieuwe beleid.