Radboud Universiteit Nijmegen


Magneet meet sterkte nanobolletjes

Nanobolletjes die gebruikt kunnen worden om medicijnen te vervoeren naar de juiste plek in het lichaam, zijn een van de beloftes van de nanotechnologie. Dergelijke capsules worden al gemaakt. Maar hoe meet je de sterkte van een bolletje van 100 nanometer? Een relevante vraag: het bolletje moet moet immers sterk genoeg zijn om de lading op de plaats van bestemmming af te leveren. Onderzoekers van het Institute for Molecules and Materials (IMM) laten op 4 april in een online publicatie van Physical Review Letters zien dat de een hoog magneetveld uitstekend geschikt is om de elasticiteit van nanocapsules te meten.

De gebruikte techniek is te vergelijken met het testen van tennisballen, zegt Peter Christianen onderzoeker bij het lab voor hoge magneetvelden van het IMM. "Voor een hele stevige tennisbal heb je heel veel kracht nodig, terwijl een slappe bal zo ingedrukt kan worden. Alleen, in ons geval hebben we het over bolletjes van slechts 100 nanometer in diameter, die je niet zomaar in kunt drukken, omdat ze veel te klein zijn. Daarvoor maken we gebruik van hoge magnetische krachten. Door dit samendrukken te meten weten we precies hoeveel kracht hiervoor nodig is, zodat we de sterkte van de bolletjes kunnen bepalen."
In 2005 lieten de onderzoekers als zien dat nanobolletje in een magneetveld vervormen. Nu zijn ze een stap verder en kunnen ze de benodigde kracht om het bolletje in te drukken gebruiken als maat van de elasticiteit.