Heijmans N.V.

Woensdag 4 april 2007
3 april 2007
HEIJMANS / UNIE VAN MAASTRICHT GESELECTEERD VOOR A2 MAASTRICHT

Heijmans maakt kans om de nieuwe A2 tunnel in Maastricht te gaan bouwen en het gebied daaromheen te ontwikkelen. Het consortium "Unie van Maastricht", een samenwerking tussen Heijmans en VolkerWessels, is geselecteerd voor de Europese aanbesteding van dit project.

De aanbesteding omvat zowel infrastructuur (o.a. A2-tunnel, nieuwe Stadsboulevard, aanpassing kruispunt Geusselt en Viaductweg, verknoping A2/A79, afslag bedrijventerrein Beatrixhaven) als vastgoedlocaties. Vastgoedontwikkeling is mogelijk op diverse bouwlocaties langs de A2-passage en bij herontwikkeling van locaties waar sloop van bestaande bebouwing aan de orde is. Voor nieuwbouw en herbouw gaat het in totaal om ruim 1.100 woningen en ruim 30.000 m2 bruto vloeroppervlakte aan commerciële ruimte. Additionele vastgoedontwikkeling is mogelijk rond de stadsentrees Geusselt en Europaplein.

Voor de ondertunneling en gebiedsontwikkeling is nog geen kant-en-klaar plan, alleen een programma van eisen en wensen. De betrokken consortia moeten zelf een totaaloplossing ontwikkelen voor de infrastructuur, milieu en stedenbouwkundige onderdelen, nauwkeurig afgestemd op de omgeving. De marktpartij die binnen de kaders het beste plan maakt, wint vervolgens de aanbesteding en realiseert het plan.

Het totale aanbestedingsproces zal zon twee jaar duren. Een definitieve keuze voor het beste plan is in 2009 voorzien. Een jaar later volgt de gunning. Het werk aan de tunnel begint volgens de planning in 2010, de eerste autos kunnen er in 2016 door. De vastgoedontwikkeling loopt door tot en met 2025.

In totaal heeft het Projectbureau A2 vijf consortia geselecteerd voor dit project. De Unie van Maastricht bestaat, naast Heijmans en VolkerWessels, verder uit: Rijnboutt van der Vossen Rijnboutt BV, KCAP architects&planners, Zwarts & Jansma Architecten, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, DHV en Witteveen + Bos