KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

3-4-2007

Vijf bullets voor de Delta Lloyd Kernploeg

Palma de Mallorca Er stond vandaag een stevige en onstabiele wind uit het noord oosten in de baai van Palma. De Nederlandse teams scoorden gezamenlijk vijf eerste plekken. Drie overwinningen kwamen op naam van Marcelien de Koning en Lobke Berkhout in de dames 470 klasse, één op naam van de broers Coster in de 470 klasse en één op naam van
windsurfer Casper Bouman.

Dames 470 klasse
Beste resultaten kwamen vandaag van de huidige wereldkampioenen in de 470 klasse. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout scoorden maar liefst drie eerste plaatsen. Daniël Smith (28) is de in Amsterdam wonende Australische materiaalcoach van de dames. Hij vat hun prestaties als volgt samen. Ze bereiden zich heel grondig voor, nemen geen grote risicos en ze hebben en hele goede techniek.

Lobke Berkhout had een soortgelijke verklaring. De laatste race bijvoorbeeld hadden we de perfecte set-up van de boot. We gingen zoveel harder dan de rest. We varen de laatste jaren ook heel stabiel. We maken weinig missers meer.

Finn
Ook in de Finn klasse deed Pieter Jan Postma het heel goed en staat nu op een tweede plaats in het algemeen klassement van 55 deelnemers. Dit zonder eerste plaatsen overigens. Postma was tevreden na afloop. De wind draaide enorm. Je moest niet teveel risico nemen en op tijd je verlies pakken. Ik ben op veel punten tevreden. Mijn materiaal keuze en de aandacht die we besteed hebben aan het voor de wind zeilen.

Heren 470 klasse
Sven en Kalle Coster vertoonden een stijgende lijn vandaag. 17, 16 en
1. Hoe kan dat? Kalle Coster licht toe, We zeilden niet goed. We vielen een beetje in onze oude gewoonten en dat moeten we niet doen. Als het niet goed gaat moeten we rustig blijven. Maar dat lukt dan niet en dat zie je in de uitslagen. De laatste race was een goede uitslag maar ook die race moeten we veel beter varen. De broers staan na vijf races op een negende plaats van de 115 deelnemers.

RSX Klasse
Capser Bouman heeft in de eerste race zijn leergeld betaalt en werd 21ste. Daarna scoorde hij een eerste en een derde plaats. Een
verklaring van Bouman. De bovenboei lag op een onmogelijke plek. Vlak onder een dijk. De wind was daar heel veranderlijk en onstabiel. Ik ging daar helemaal nat. Ineens kwamen er van die piepersnijders van de andere kant. Dat is met de tweede en derde race niet meer gebeurd.

Yngling klasse
De Yngling dames in de Delta Lloyd Kernploeg deden het iets minder goed. Alleen de NED 1 met Mandy Mulder, Marije Faber en Petronella de Jong wisten een aansprekend resultaat neer te zetten met een tweede plaats in de drie gezeilde races. De NED 111 met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen staart er het beste voor op een achtste plaats in het algemeen klassement (33 deelnemers).

Coach Maurice Paardenkooper vatte het als volgt samen. Wispelturig weer en dito resultaten. We zijn af en toe te gretig en dat moet je met dit weer niet doen. Je moet ook consolideren. De NED 1 deed goede dingen, maar hadden ook weer een te vroege start. Dat nekt ze in het algemeen klassement. De NED 111 lag er goed bij maar moeten meer de rust bewaren. We zijn halverwege, er kan nog veel gebeuren.

Foto: Peter van der Meeren

Internetadres: http://www.trofeoprincesasofia.org/