Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 130 SJT
Datum: 18 april 2006

Kwaliteit zwemwater in 2006 in orde,
vooruitzichten voor 2007 goed

De eigenaren en beheerders van zwemgelegenheden maken werk van de kwaliteit van het Friese zwemwater. De kwaliteit van het zwemwater in 2006 was over de hele linie goed en dat geldt ook voor de hygiëne en veiligheid in en rond de zwemgelegenheid. Dit blijkt uit de jaarlijkse Rapportage Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden die door het college van Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van de resultaten van de controles bij alle zwemgelegenheden. Er wordt ingegaan op de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid, zowel in als rondom de zwemgelegenheden. Het gaat daarbij om de (openbare en niet-openbare) zwembaden en de zwemplaatsen in het oppervlaktewater. In 2006 heeft de provincie de waterkwaliteit bij 123 zwembaden gecontroleerd. Bij 52 zwemplaatsen in oppervlaktewater is van mei tot september tweewekelijks gecontroleerd. Er zijn 227 controles uitgevoerd.

De resultaten van de controles op waterkwaliteit, de hygiëne en de veiligheid waren goed. In enkele gevallen was de waterkwaliteit volgens de norm onvoldoende, maar niet dusdanig dat er niet veilig gezwommen kon worden. Voor de zwemplaatsen in oppervlaktewater werden in 2006 geen zwemverboden ingesteld. Bacteriële verontreinigingen in het oppervlaktewater (bijvoorbeeld platwals) waren van zeer korte duur. Bij het aspect veiligheid is de provincie attent op de onderhoudssituatie (constructies, scherpe randen e.d.) en het toezicht op de veiligheid van zwemmers.

De prognoses voor de kwaliteit van het Friese zwemwater voor 2007 zijn goed. Die verwachting is niet alleen gebaseerd op de inspanningen die de eigenaren en beheerders doen om een goed product te leveren, maar ook op de stijgende lijn die de laatste jaren uit de jaarlijkse rapportages naar voren komt. Voor het oppervlaktewater geldt uiteraard dat de waterkwaliteit sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden.

De provincie is op grond van de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ) het bevoegde gezag. Zij houdt toezicht op de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid van 123 zwembaden (met in totaal 258 bassins) en 52 zwemplaatsen in het Friese binnenwater en aan de IJsselmeerkust en de Noordzeekust.

Zie voor meer informatie www.fryslan.nl/zwemwaterkwaliteit.


---- --