Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Geslaagde bijeenkomst nieuwe inwoners

In het auditorium van het Cultuurhuis in Doorn vond dinsdagavond een bijeenkomst plaats voor inwoners die afgelopen jaar nieuw in de gemeente zijn gekomen. Naast deze inwoners was onder andere het voltallige college van burgemeester en wethouders aanwezig; diverse fractievoorzitters, gemeentesecretaris Linda Boot en Willem van de Vliert, teamchef politie wijkteam Maldd.

In zijn openingswoord wees burgemeester Frits Naafs erop dat het college veel waarde hecht aan het contact met de inwoners. Daarnaast noemde hij de Gemeentewinkel in het Cultuurhuis een prima concept en refereerde hij aan de gemiddelde wacht- en behandeltijd in de Gemeentewinkel. In de maanden januari en februari werd liefst 48% van de bezoekers binnen vijf minuten geholpen. Daarnaast wacht de burgemeester met spanning de uitkomst van het
klanttevredenheidsonderzoek af. ,,Wij willen op een juiste en vooral professionele manier werken. Wij zijn er voor en houden rekening met de inwoners.

Wijkgericht Werken

Wethouder Wim van Wikselaar hield vervolgens een betoog over Wijkgericht Werken. De angst bij de herindeling leefde dat het gemeentebestuur verder van de inwoners af zou komen te staan en dat de identiteit van de dorpen verloren zou gaan. ,,Wij proberen echter de eigen identiteit van elke dorpskern te behouden. Per dorpskern heeft de bevolkingsopbouw, het economische aspect, het fysieke aspect, de voorzieningen en de veiligheid de volle aandacht van het college. Daarnaast gaf Van Wikselaar aan dat het Wijkgericht Werken inhoudt dat de beide wijkregisseurs (Phlip Broertjes en Harry van Dijk) als aanspreekpunt voor de inwoners fungeren. De gemeente ondersteunt verder inwonersinitiatieven. Het Wijkteam zorgt daarnaast voor het dagelijks onderhoud van de Openbare Ruimte. De inwoners kunnen ook zelf de gemeentelijke meldlijn (0343 56 56 56) bellen als er iets aan de hand is. Binnen het Wijkgericht Werken is een aantal nieuwe zaken in ontwikkeling, zoals de wijkschouw door inwoners, het opzetten en het ondersteunen van wijkorganisaties en het samenstellen van wijkactieplatformen.

Verhogen veiligheidsgevoel

Teamchef van de politie Willem van de Vliert gaf aan dat een van de belangrijkste taken van de politie is het verhogen van het veiligheidsgevoel van de inwoners en het bieden van hulpverlening. ,,Wij willen dicht bij de burger werken. Als aandachtspunten voor de jaren 2007/2008 noemde hij zaken als meer inlevend vermogen; het verhogen van de dienstverlening; het verbeteren van de informatie aan de burger en een goede aanpak van mogelijke jeugdoverlast.

Lokale democratie

Na de presentaties waarin de nieuwe inwoners in een kort tijdsbestek een duidelijk beeld van de gemeente kregen, presenteerden twaalf verenigingen zich en volgde er een rondleiding door het Cultuurhuis. Tot slot riep burgemeester Frits Naafs de aanwezigen op ook eens een bezoekje te brengen aan een commissie- of een raadsvergadering. ,,De lokale democratie is binnen deze gemeente duidelijk zichtbaar.

Na het officiële gedeelte was er onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid om rustig met elkaar na te praten.