Ingezonden persbericht


M E D E D E L I N G A A N D E P E R S

Nieuw tempo voor de digitale snelweg

Glasvezel kabel: oplossing vanuit Nederland?

Politiek en economie bepleiten het initiatief uit het buurland

Kleve.
De steden Kleve en Emmerich zouden op korte termijn vanuit Nederland met glasvezel kunnen worden verzorgd. Dienaangaande mogelijkheden stelde Winfried Lemmens, directeur van de Nederlandse Stichting Telematica op maandag aan de leden en gasten van de Nederlands-Duitse Businessclub voor. Een initiatief dat in de regionale politiek op open deuren stoot. "Doet u s.v.p. mee, opdat wij dit standplaatsvoordeel kunnen realiseren", appelleerde Rudolf Röhrl, een bevorderaar van de economie van Kleve, aan de ondernemers van deze streek. "En ik kan partijoverschrijdend onze ondersteuning garanderen", vulde loco-burgemeester Artur Leenders aan. Onlangs heeft de Telekom medegedeeld, dat er aan de Untere Niederrhein op korte en middellange termijn niet op een uitbreiding van het glasvezel kabelnetwerk zou kunnen worden gerekend.

"De Telekom concentreert de opbouw van het glasvezel kabelnetwerk in Nordrhein-Westfalen uitsluitend op de dichtbevolkte gebieden", maakte de heer Röhrl duidelijk. De Untere Niederrhein als meest noordwestelijke punt van Duitsland zou vanuit de zicht van de Telekom "het niet waard zijn van glasvezel te voorzien". Derhalve zou dit grensoverschrijdend initiatief een eenmalige kans zijn zich een standplaatsvoordeel te zekeren.

De beslissing of een glasvezelnetwerk daadwerkelijk vanuit Nederland voor de Duitse grensstreek wordt ontwikkeld, hangt nu af van het interesse van de ondernemers van deze streek. Op het moment voert de Stichting Telematica samen met de steden Emmerich en Kleve, alsmede met de Kreis Kleve een zogenaamde navraagbundeling door. Hierbij heeft zij meerdere concrete industriegebieden op het oog: "Moritz von Nassau-Kaserne", "Stadtweide" alsmede "Ost I, II, III en IV" in Emmerich en "Nellenwardgen", "Hamscher Hof" alsmede "Gewerbegebiet I, II, III en IV" in Kleve. Met de Wirtschaftsförderung Kleve dienen op korte termijn data te worden bepaald voor informatiebijeenkomsten.

Brede doelgroep
"De doelgroep is veelzijdig en bestaat geenszins enkel uit grote IT ondernemingen. Wij denken bijvoorbeeld aan reclamebureaus, architecten, belastingconsulenten - in beginsel aan alle ondernemingen die grotere hoeveelheden aan gegevens moeten versturen", verklaarde de heer Lemmens. Op dit gebied zoekt de stichting op het moment naar "ambassadeurs", ergo ondernemingen, die snelle internetdienstverlening nodig hebben en het project eventueel verder aanbevelen. Deze mond-tot-mondreclame helpt ons wezenlijk meer dan alle advertenties van telecommunicatiedienstverleners", zo de heer Lemmens. Wanneer er uiteindelijk voldoende interesse kan worden vastgesteld, dan "staan wij er klaar voor."

Aan de juridische voorwaarden hiervoor heeft de Stichting Telematica inmiddels voldaan. Zo zijn alle "soevereine vragen" in de telecommunicatie wetgeving opgehelderd en werd er een Duitse dochterstichting opgericht. Daar de Telekom voor deze regio geen belangstelling toont, werden Nederlandse providers gezocht, die bereid zouden zijn snelle internetdienstverlening in Duitsland in te voeren. "Wij hebben drie belangstellenden gevonden. KPN, NDIX-marktplaats en Akzo Data Hotel", berichtte Lemmens. Alle drie de providers zouden hebben verzekerd marktconforme condities aan te bieden.

De Stichting Telematica is 1997 in opdracht van het beheer van de "Stadregio Arnhem-Nijmegen", het voormalig knooppunt opgericht. Sinds 1999 bezit zij een zogenaamde OPTA-registratie als officiële provider van telecommunicatienetwerken. "Een voordeel van deze stichting bestaat daaruit, dat zij vanuit de overheid is ontstaan. Dat verleent haar een solide basis", verklaarde Freddy Heinzel, voorzitter van de Duits-Nederlandse Businessclub.

Informatie:
Niederländisch-Deutscher Businessclub Kleve
Siemensstr. 31
Postfach 1809
47516 Kleve
Website: www.denis.org


---

Contactpersoon voor de pers:
Mevrouw José de Baan, Tel: 02821 - 77570
E-mail: businessclub@denis.org


---- --