European Union



IP/07/470

Brussel, 4 April 2007

Concentraties: Commissie geeft groen licht voor AVR's geplande overname van Van Gansewinkel

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de geplande overname van de Van Gansewinkel Groep ("Van Gansewinkel"), een Nederlandse afvaldienstverlener, door de Nederlandse AVR Groep ("AVR"), die zelf ook in het afvalbeheer actief is. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening is de Commissie van oordeel dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Van Gansewinkel en AVR zijn beide actief in het afvalbeheer, in hoofdzaak in Nederland en België. AVR staat onder de gezamenlijke zeggenschap van CVC Capital Partners Group Sarl en Kohlberg Kravis Roberts & Co LP. De concentratie zal een concern doen ontstaan dat actief is in de gehele afvalketen - van inzameling en verwerking van gevaarlijk en niet-gevaarlijk huishoudelijk afval, via industrieel en bedrijfsafval tot de verwerking en recycling van glas, papier en karton.

Het onderzoek van de Commissie leerde dat de geplande transactie alleen op het niveau van de inzameling horizontale overlappingen tussen de activiteiten van AVR en Van Gansewinkel oplevert. Ook zal de nieuwe onderneming nog steeds met daadwerkelijke concurrentie te maken krijgen.

De Commissie onderzocht ook de mogelijke effecten van de voorgenomen concentratie op de Nederlandse markt voor afvalverwerking (met name de verbranding van niet-gevaarlijk afval en de recycling van glas). Wat dat betreft, komt er door de geplande operatie geen verandering in de positie die de partijen vóór de concentratie hadden. Meer bepaald onderzocht de Commissie of AVR en Van Gansewinkel deze positie konden gebruiken om hun concurrenten uit de betrokken Nederlandse markten voor afvalinzameling te drukken. De conclusie was dat een dergelijke "verticale afscherming" onwaarschijnlijk is. De fusieonderneming zou er geen belang bij hebben om inkomsten uit de winstgevende markten voor afvalverwerking op te geven om voet aan de grond te proberen krijgen op de Nederlandse markten voor afvalinzameling met meer concurrentie.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m91.html#m_45 76