Socialistische Partij

Herkeuring deels in strijd met wet, maar toch geen compensatie, zegt Donner


04-04-2007 * Mensen met een arbeidsbeperking die geen bezwaar hebben aangetekend tegen hun herkeuring lopen financiële compensatie mis. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: "De rechter heeft bepaald dat een onderdeel van het herkeuringsbesluit in strijd is met de wet, maar minister Donner toont geen enkel medegevoel voor de mensen die zware klappen door besluiten van het vorige kabinet hebben opgelopen. Hij laat ze echt vallen als een baksteen."

Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner wilde dinsdag tijdens het vragenuurtje geen stap extra zetten voor de gedupeerden. Het gaat om een groep van ongeveer dertigduizend mensen. Ulenbelt: "Zelfs als die hoogste rechter zegt dat een deel van de strenge keuringseisen in strijd is met de wet, weet hij niet de grootmoedigheid op te brengen om de slachtoffers te helpen door de foute beslissingen terug te draaien. Alleen mensen die het geld, de kennis en de energie hadden om beroep bij de rechter aan te tekenen worden in hun oude rechten hersteld."

Opvallend is dat de PvdA, die samen met de SP fel oppositie voerde tegen deze maatregelen van het vorige kabinet, het er nu bij laat zitten.

Aanleiding is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat het zogeheten Schattingsbesluit uit 2004 in strijd met de wet is. Aan de hand van het Schattingsbesluit wordt bepaald of iemand arbeidsongeschikt is, en in welke mate. Deze raad vindt dat uitkeringsinstantie UWV niet mag uitgaan van een gemiddelde werkweek van 38 uur, zoals sinds oktober 2004 gebeurt, ook al werkte iemand feitelijk 50 uur en werd hij voor 50 uur betaald. De SP vindt, net als de Raad, dat het feitelijke verlies aan inkomen leidend moet zijn. Door het foute Schattingsbeluit hebben meer dan dertigduizend WAO-ers na herkeuring ten onrechte een lagere uitkering gekregen of zijn hun uitkering kwijtgeraakt. Een deel hiervan heeft beroep aangetekend tegen het besluit. Voor hen wordt bekeken of zij ten onrechte een lagere uitkering hebben gekregen. Wie geen bezwaar heeft aangetekend, komt niet in aanmerking voor herziening van de beslissing. Hiermee schept de CDA-bewindsman rechtsongelijkheid. De SP wil voor alle gedupeerden een gelijke behandeling.