Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 4 april 2007

Titan Wood sluit strategische overeenkomst met Celanese

Titan Wood heeft onlangs een langlopende leveringsovereenkomst gesloten met Celanese, wereldwijd de grootste producent van acetylproducten. Azijnzuur is één van belangrijkste grondstoffen voor de productie van Accoya(tm) hout. Dankzij de overeenkomst verzekert Titan Wood zichzelf en haar licentiehouders waar ook ter wereld van een continue levering van de grondstof tegen een stabiele prijs-kwaliteit. Dit stelt licentiehouders in staat hun aandacht volledig te richten op het produceren van Accoya(tm) hout.

Titan Wood heeft de modificering van hout door middel van acetylatie ontwikkeld tot een volwassen en rendabel productieproces. Het bedrijf heeft daarop patent en begon in maart met de commerciële productie van Accoya(tm). Celanese verwacht dat de acetylatietechnologie van Titan Wood in de toekomst een toenemende vraag naar azijnzuur oplevert. Met de ondertekening van de overeenkomst speelt Celanese in op die verwachte groei. Tevens heeft het chemieconcern aangegeven belangstelling te hebben voor de productie van azijnzuur anhydride met behulp van de door Titan Wood ontwikkelde technologie.

Edward Pratt, CEO van Titan Wood: "De strategische overeenkomst met Celanese stelt de aanvoer van azijnzuur zeker, zowel voor onze licentiehouders als voor onze eigen fabriek in Arnhem. Onze licentiehouders kunnen zo al hun aandacht concentreren op de productie en hoeven zich geen zorgen te maken over de chemische ondersteuning. De samenwerking levert dus toegevoegde waarde voor alle partijen."

Finlay Morrison, vice-president van 'Acetyl Intermediates' van Celanese: "Deze strategische samenwerking is duidelijk een 'win-win situatie'. De waarde, die Celanese kan toevoegen aan de potentiële groei van Titan Wood in het komende decennium heeft ongetwijfeld een positieve impact op de prestaties van beide bedrijven. Het is duidelijk dat de houtmodificatietechnologie van Titan Wood een enorme kans biedt aan bedrijven in de houtindustrie, maar ook voor architecten, bouwbedrijven en consumenten die naar meer milieuverantwoorde en duurzame bouwmaterialen zoeken."

Afgelopen maand is de commerciële productie van Accoya(tm) in de Arnhemse fabriek, met een productiecapaciteit van 30.000 m³, van start gegaan. De orderportefeuille is inmiddels gevuld met bestellingen voor toepassing in een grote verscheidenheid aan civiele constructies en hoogwaardige bouwproducten. Titan Wood hoopt haar licentiepropositie met de onlangs gestarte grootschalige productie en de gegarandeerde levering van azijnzuur uit te breiden en te versterken. Daardoor kan de acceptatie en toepassing van Accoya(tm) wereldwijd in een stroomversnelling raken.