Ingezonden persbericht


Onderwerpen Liberaal Reveil maart 2007

.........zijn God en de polder terug van zolder, aldus Paul de Krom, en dat is slecht nieuws. De vermenging tussen politiek en een dominante geloofsovertuiging gaat altijd ten koste van tolerantie ten opzichte van andersdenkenden.

.........een historisch overzicht van kabinetsformaties. Jasper Loots onderzoekt de functie van het regeerakkoord en constateert dat het zich ontwikkelde van instrument voor beleidszekerheid naar instrument voor bestaanszekerheid. Dit heeft er aldus de auteur toe geleid dat er én veel wordt geregeld én dat er vooraf wordt geregeld dat bepaalde zaken niet (mogen) worden geregeld. Hij vraagt zich af als de Kamer geen nationaal forum kan en mag zijn waar alles wat wezenlijk is kan worden aangekaart en besproken, of het parlement nog een waarachtige volksvertegenwoordiging is.

.........vindt Frankenvrij het de hoogste tijd dat wij in het Westen de achtergronden van de islam en de inhoud en strekking van de Koran serieus gaan nemen. De koran is een religieus boek dat evenals de Bijbel - een pijler van onze westerse beschaving - het monotheïtische geloof propageert doch dat daarbij - conform de opvattingen en aanpak van Mohammed doch volstrekt in tegenstelling tot de Bijbel - aanzet tot haat jegens en opruit tot het plegen van geweldsmisdrijven tegen andersdenkenden, 'de ongelovigen'. Voorts pleit de auteur, omdat de godsdienstvrijheid niet absoluut is, voor een legale versie van de Koran waarin alle aanzetten tot haat en het plegen van misdrijven verwijderd worden.

.........beschrijft Patrick van Schie de Amerikaanse stroming van het neo-conservatisme en zijn invloed op de Amerikaanse buitenlandse politiek. Hij meent dat Europeanen te vroeg juichen over het vermeende einde van het neoconservatisme en acht het een goede zaak dat het neo-conservatisme een blijvertje is.

.........aandacht voor de liberale politica Annelien Kappeyne van de Coppello. Joop van den Berg, Frits Bolkestein en Herman Tjeenk Willink roemen haar eigenzinnigheid en strijdvaardigheid; 'als je tegenstander boos wordt dan zit je goed'; 'Ik ben geen hondje aan het touw van de vrouwenbeweging'; 'Als iemand zegt "het is zo", dan denk ik: nou laten we maar eens beginnen aan te nemen dat het niet zo is’.