Eneco


Voornemen tot gedwongen splitsing negatieve gevolgen voor duurzame investeringen ENECO Energie

Rotterdam, 4 april 2007 Energiebedrijf ENECO Energie voorziet dat de voorgenomen splitsing van geïntegreerde energiebedrijven haar ambitie om te komen tot een duurzaam energiebedrijf gaat doorkruisen. De wens tot gedwongen splitsing, die de Tweede Kamer gisteren uitsprak, zal zeer negatieve gevolgen hebben voor de investeringsplannen die ENECO heeft op het gebied van duurzame energie, energiebesparing en CO2-reductie.

Door de voorgenomen gedwongen splitsing zou ENECO onterecht en onevenredig zwaar worden getroffen. ENECO is van mening dat het niet zo kan zijn dat bedrijven die zich volstrekt houden aan letter en geest van wet- en regelgeving worden getroffen door een generieke, vergaande en onomkeerbare maatregel zoals de gedwongen splitsing.

De komende jaren wil ENECO zich maximaal inzetten om haar positie op het gebied van duurzame energie in Nederland krachtig verder uit te bouwen. Een eventuele gedwongen splitsing zal leiden tot een langdurig, tijdrovend en kostbaar reorganisatie- en overnameproces waardoor de duurzaamheidsdoelstellingen in gevaar komen.

In het algemeen zal een generieke gedwongen splitsing leiden tot een ernstige verzwakking van de Nederlandse energiebedrijven waardoor er grote belemmeringen ontstaan voor de lange termijn doelstellingen die de Nederlandse regering op het gebied van duurzame energie, energiebesparing en CO2-reductie heeft gesteld.

ENECO ziet de Wet onafhankelijk netbeheer en de motie Doek/Sylvester als een duidelijk politiek signaal aan de Nederlandse energiebedrijven om de publieke energiebelangen, zoals het onafhankelijke netbeheer, maximaal te waarborgen. In dat licht begrijpt ENECO ook de wensen en zorgen die de Tweede Kamer gisteren heeft uitgesproken in het overleg met de Minister van Economische Zaken over de verdere uitvoering van Wet onafhankelijk netbeheer (WON) en de motie Doek/Sylvester.

Eind vorige week heeft ENECO al in een brief aan de Minister van Economische Zaken en de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken in de Tweede Kamer laten weten zeer terughoudend te zijn met buitenlandse activiteiten en dat het hierover heldere en concrete afspraken wil maken. ENECO wil zich daarmee concentreren op de Nederlandse energievoorziening. Wel moet er voldoende ruimte blijven bestaan voor investeringen in duurzame energie.

ENECO hecht als bedrijf zeer veel waarde aan integriteit en transparantie. Leidend principe is het handelen naar letter en geest van wet- en regelgeving. Daarbij is ENECO zich zeer bewust van de publieke verantwoordelijkheid, die zij als energiebedrijf heeft voor samenleving en economie. ENECO wil als bedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening in Nederland.