VVD


4-4-2007

Griffith verheugd dat ook minister Ter Horst voorstander is van database geweldplegers.

Laetitia Griffith stelt minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vragen over de `zwarte lijst' voor agressie tegen ambtenaren. Uit diverse berichtgeving blijkt dat ook de minister deze database voor geweldplegers tegen ambtenaren wil invoeren.

Een database waar Laetitia Griffith eerder voor heeft gepleit. Vraag is wanneer de daad bij het woord wordt gevoegd!

Griffith heeft op 1 februari 2007 gezegd dat de gegevens van daders van dit soort delicten in een databank moeten komen. Het voorstel was toen om de betreffende burgemeester de regie over een dergelijke databank te laten voeren, omdat hij verantwoordelijk is voor de integrale veiligheid van zijn gemeente. De politie diende volgens de liberale de databank te beheren en de daarin opgeslagen informatie te communiceren met scholen, medewerkers van sociale diensten, ambulancepersoneel etc. De toenmalige minister van de VVD-fractie heeft toen gezegd dat de registratie van daders wenselijk is en dat het de bedoeling is om direct na de eerste gewelddadige uitingen tot registratie over te gaan. Verbale agressie in het eerste gesprek kan immers een voorbode zijn van ernstige bedreiging in het tweede gesprek. Echter, centrale koppeling en het delen van informatie door organisaties was volgens de minister nog niet aan de orde.

Het verheugt de VVD-fractie dat de minister het voorstel voor een database nu daadwerkelijk zal uitvoeren. Laetitia Griffith: "Het moet niet alleen bij praten blijven, maar de database moet ook daadwerkelijk worden ingevoerd zodat ambtenaren zo snel mogelijk beschermd worden." Daarom heeft zij schriftelijke vragen aan de minister gesteld. Griffith wil van de minister weten welke stappen op korte termijn concreet genomen zullen worden om deze database ook daadwerkelijk op te zetten, hoe deze vorm krijgt en gebruikt gaat worden.

Lees hier de vragen aan de minister.