Ingezonden persbericht


Persbericht

4 april 2007

RTV Eemland bevestigt personeelsvoorstel GroenLinks

Op verzoek van GroenLinks heeft RTV Eemstad zich bereid verklaard om de medewerkers van Omroep Amersfoort over te nemen. Eemstad heeft de raad vandaag een brief gestuurd waarin dit met zoveel woorden staat. Voorwaarde is natuurlijk dat RTV Eemstad de zendmachtiging voor deze regio voor de komende vijf jaar krijgt. Volgende week geven de gemeenteraden van Leusden en Amersfoort een advies aan het Commissariaat van de Media.

Wie krijgt voor de komende vijf jaar de zendmachtiging voor de regio Eemland? Die vraag hangt al lang boven de regionale mediawereld. Zowel de huidige Omroep Amersfoort als RTV Eemstad (met mensen van Golfbreker radio) azen op de zendmachtiging. De gemeenteraden van Leusden en Amersfoort adviseren hierover aan het Commissariaat voor de Media en in negen van de tien gevallen wordt dat advies opgevolgd.

GroenLinks heeft haar voorkeur nooit onder stoelen of banken gestoken. De fractie wilde dat beide partijen zouden samenwerken. GroenLinks-raadslid Sylvia Kesler gaf vorige week in de raadsvergadering aan dat zij het onverteerbaar vond dat er geen samenwerking tot stand is gekomen tussen beide gegadigden: 'Eeuwig zonde, want dan had de ervaring van Omroep Amersfoort met de vernieuwende aanpak van RTV Eemland een enorme meerwaarde opgeleverd'. 'Het aanbod van RTV Eemland ziet er heel aantrekkelijk uit', zegt Kesler: 'Zowel qua visie en kwaliteit als organisatorisch. Voor ons is het ook een heel belangrijk punt dat RTV Eemland sterk verankerd is in de samenleving en vrijwilligers betrekt. Ze hebben een open blik naar wat er in Amersfoort en Leusden leeft en wat ze daar met de lokale televisie mee kunnen doen'.

Kesler maakte zich daarom sterk voor een sociaal plan, zodat de medewerkers van de omroep niet de dupe van het gekissebis worden en de raad toch voor vernieuwing kan kiezen. 'Ik heb RTV Eemland opgeroepen om het personeel van Omroep Amersfoort over te nemen, mocht het met de zendmachtiging lukken. De omroep heeft dat vandaag zwart op wit toegezegd. Dat is natuurlijk fantastisch! Het is goed nieuws voor het personeel dat al die tijd in onzekerheid leeft en het is goed voor de kwaliteit van de lokale omroep. De kennis en ervaring van Omroep Amersfoort gaat nu niet verloren.'

Op dinsdag 10 april komt de besluitvorming over het advies voor de zendmachtiging in de Amersfoortse raad. Met deze toezegging van RTV Eemland is er volgens Kesler een belangrijk dilemma voor de raad weggenomen.

Voor de redactie:
Informatie bij Sylvia Kesler, S.Kesler@raad-amersfoort.nl Tel 06-4913 0381


---- --
Stichting Eemstad RTV
Vivaldiweg 45
3752 HA Bunschoten
info@eemstad.nl

Aan de leden van de Gemeenteraad Amersfoort.

cc. Commissariaat voor de Media

Amersfoort, 3 april 2007.

Betreft: Advies Lokale omroep

Geachte leden van de Gemeenteraad,

Komende dinsdag, 10 april, wordt de advisering inzake lokale omroep in Het Besluit behandeld. Daarbij vraagt het Commissariaat voor de Media of u een gemotiveerde voorkeur uit kunt spreken voor een van beide gegadigden.

Het bestuur van Stichting Eemstad RTV zet in op een sterke, vernieuwende omroep, die één is met de lokale samenleving. Ondanks grote inspanningen bleek dit helaas niet te realiseren in een combinatie met Vereniging de Stadsomroep. Wij blijven echter streven naar een bundeling van alle kwaliteiten die in Amersfoort, Leusden en regio aanwezig zijn. Daarom nodigen wij nadrukkelijk ook de (oud) mede-werkers van Omroep Amersfoort uit om samen die stap naar de toekomst te maken en lokale omroep in onze regio een nieuwe vorm te geven. Vernieuwing, continuïteit en sociale verantwoordelijkheid kunnen op deze wijze hand in hand gaan.

Eemstad heeft een heldere juridische en organisatorische structuur, een sterk en betrokken bestuur, en een Programmabeleid Bepalend Orgaan met alle kwaliteiten, contacten en bevoegdheden die nodig zijn om het publieke karakter van de omroep een optimale basis te geven. Ambitie en elan van Eemstad RTV zijn vertaald in realistische plannen die binnen een gedegen financieel kader gerealiseerd zullen worden.

Onze inhoudelijke opmerkingen over de argumentatie in het Raadsvoorstel treft u in de bijlage aan. Stichting Eemstad RTV voldoet aan de eisen van de Mediawet, en staat klaar om de komende vijf jaar de plannen voor een betere lokale publieke omroep voor Amersfoort en Leusden te realiseren. Wij rekenen daarbij op uw vertrouwen.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van Stichting Eemstad RTV,

John Stribos
(secretaris)
Tel.: 0654-625432

Stichting Eemstad RTV
Bijlage bij brief van 3 april 2007

Betreft:
Inhoudelijke opmerkingen n.a.v. argumentatie Raadsvoorstel nr. 2319227 d.d. 1 februari 2007 inzake Raadsadvies zendmachtiging lokale omroep.


- Onze ambities op het gebied van advertentie-inkomsten zijn vergelijkbaar met die van de huidige omroep. Dit is geen onderscheidend criterium.
- Uitbesteding van een deel van de productie bij lokale producenten biedt juist efficiency voordelen. In recente plannen van Omroep Amersfoort is ook sprake van productie buiten de omroep, zodat dit criterium niet meer onderscheidend is.
- Eemstad RTV heeft meer bestuurlijke ervaring in de lokale media dan Omroep Amersfoort. Tegenover een directeur van een landelijke omroep (RVU, qua omvang en karakter niet te vergelijken met een lokale omroep) heeft Eemstad RTV een aantal bestuurders met jarenlange ervaring bij lokale media. Blijkens de intentieverklaring zou Eemstad 50% van de bestuursleden waaronder 2 van de 3 dagelijks bestuurders leveren. Dit zou eerder een '+' rechtvaardigen.
- Eemstad RTV wil bij de start mogelijk enkele sleutelfuncties (directeur en hoofdredacteur) met vrijwilligers invullen. Dit beperkt de noodzaak gelijk omvangrijke verplichtingen aan te gaan. Na de aanloopfase is in de begroting voorzien in verdere professionalisering, maar een lokale omroep zal ook dan geen ruimte hebben voor het inhuren van 'hoogvliegers'. De huidige omroep heeft de genoemde sleutelfuncties op het moment overigens geheel niet ingevuld.
- Bij de haalbaarheid van onze programmaconcepten staat een '?', terwijl de huidige omroep voor nog niet gerealiseerde concepten (wijk/buurtnieuws en open kanaal) een '+' krijgt. Hier lijkt sprake van het 'meten met twee maten'. Er is geen grondslag voor een verschil in score.
- Eemstad RTV heeft via contacten met ATP en STS ervaren partners op televisiegebied. De inzet van stagiaires van ROC wordt gecontinueerd. Daarnaast hebben zich al diverse gekwalificeerde personen gemeld die zich voor Eemstad TV willen inzetten. Deels zijn dat personen uit de kringen van Omroep Amersfoort. Dit sluit aan bij ons uitgangspunt dat wij alle aanwezige lokale kwaliteiten willen bundelen. Een '-' score op dit punt is dan ook onterecht.
- Onder punt 3 staat bij beide PBO's een '+', zonder dat inhoudelijk op overeenkomsten en verschillen wordt ingegaan. Wij zijn van mening dat ons Programmabeleid Bepalend Orgaan qua opzet, invulling en bevoegdheden duidelijk beter scoort. Het bestaat uit personen met bewezen achtergrond en een (lokaal) netwerk in de verschillende sociale en maatschappelijke sectoren. Ons PBO heeft zowel een belangrijke rol in de voorbereiding van het programmabeleid, als in vaststelling en toetsing daarvan. Ook heeft dit orgaan expliciet een taak in het (gevraagd en ongevraagd) adviseren van het bestuur van de omroep, wat bijdraagt aan de versterking van 'good governance' binnen de omroep.
- Eemstad RTV wil naast de ouderen met een Nederlandse achtergrond uitdrukkelijk ook jongeren en bewoners met een andere culturele achtergrond bereiken. De eerste stappen daartoe zijn al gezet. De lokale omroep kan en moet naar onze overtuiging een belangrijke rol spelen in het bevorderen van samenhang in de stad. In de beoordeling zien wij aspect helaas niet terug.


---- --