Gemeente Hulst


Persbericht - 04.04.2007

Aanleg bergbezinkbassin Kloosterzande

De locatiekeuze voor de aanleg van een bergbezinkbassin in de omgeving van de Groenendijk te Kloosterzande, is al geruime periode een moeilijk beslispunt. De gemeente Hulst had om technisch-economische reden een groenstrook achter woningen op het oog. De omwonenden verwachten echter hinder en overlast. Het gemeentebestuur heeft na overleg met de omwonenden en toetsing van hun voorstellen door een onafhankelijk adviesbureau besloten af te zien van de aanleg van het bassin in de betreffende groenstrook.

Sinds medio jaren 90 zijn er in de gemeente Hulst (en toenmalige gemeente Hontenisse) op meerdere locaties bergbezinkbassins aangelegd. Deze bassins zijn nodig om bij hevige regenbuien het overtollige water te kunnen bergen, zonder overlast voor de omwonenden. In het najaar 2005 maakte het gemeentebestuur haar voornemen bekend om in de groenstrook tussen de Lange Munt en de Michiel de Ruyterstraat te Kloosterzande een bergbezinkbassin aan te leggen. Een aantal bewoners diende hieromtrent een bezwaar in.

Teneinde tot een oplossing te komen is eind vorig jaar aan de bezwaarmakers de mogelijkheid geboden om middels een rapportage op basis van door de gemeente ter beschikking gestelde gegevens hun visie te onderbouwen. Afgesproken werd dat dit rapport door een onafhankelijk adviesbureau van commentaar zou worden voorzien. Aan hand daarvan zou het college van burgemeester en wethouders een besluit nemen.

Op 5 januari 2007 werd namens de bezwaarmakers een rapport ingediend. Hierin werd geconcludeerd dat de meest geschikte locatiekeuze voor de bouw van een bergbezinkbassin in de omgeving van de Groenendijk, het terrein is dat ter plaatse bekend staat als de paardenwei. Dit terrein is gelegen aan de Groenendijk en wel aan de overzijde van de eerder genoemde groenstrook (tussen de Lange Munt en de Michiel de Ruyterstraat). Men concludeerde tevens dat de aanleg van het bassin in de paardenwei goedkoper is dan aanleg in de groenstrook.

Het adviesbureau heeft zich vervolgens over dit rapport gebogen. Zij concludeert dat zowel de locatie in de groenstrook als de locatie in de paardenwei geschikt zijn voor de aanleg van het bergbezinkbassin. Gelet op de bezwaren van de omwonenden, is het ruimtegebrek bij de aanleg van het bassin een goed argument. De werkruimte voor de aanleg van het bassin is zeer beperkt. Een en ander is technisch niet onmogelijk, doch vergt een andere uitvoeringsmethode. Deze methode is naar mening van het adviesbureau arbeidsintensiever. Volgens het adviesbureau zijn de aanlegkosten van beide varianten ongeveer even hoog. Er moeten extra kosten worden gemaakt om de aanleg van het bassin in de paardenwei uit te voeren. De uitvoering van de aanleg in de paardenwei is aan de andere kant minder arbeidsintensief en zijn er minder risicos aan verbonden. Dit zal een kostenbesparing opleveren. Het adviesbureau raamt dat de kosten voor de aanleg van het bassin in de paardenwei ongeveer 5% lager uitvallen dan door de gemeente geraamd. Omdat er nog geen sprake is van een op bestek en bestektekeningen gebaseerde gedetailleerde begroting, is het niet mogelijk om over dit verschil in ramingen een onderbouwd oordeel te geven.

Omdat het civieltechnisch mogelijk is om het bassin aan te leggen in de paardenwei, en omdat de ramingen van de kosten zeer dicht bij elkaar liggen, adviseert het bureau om het bassin aan te leggen in de paardenwei. Daarbij wordt wel de kanttekening gemaakt dat er dan wel pachtgrond moet worden aangekocht. Daarnaast moeten procedures worden gevolgd. Hierdoor zullen de projectkosten omhoog gaan en de planning wordt vertraagd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft alle argumenten overwogen en heeft besloten om vooralsnog af te zien van de aanleg van het bergbezinkbassin in de groenstrook.
Het plan wordt zodanig bijgesteld dat de voorkeur er nu naar uitgaat om het bassin in de paardenwei aan te leggen. Hiervoor moeten wel aankoop- en ruimtelijke ordeningsprocedures worden opgestart. De uitkomst daarvan is nog niet bekend. Wanneer om die reden blijkt dat aanleg op die locatie niet mogelijk is, houdt het college de vrijheid om op basis van nieuwe argumenten het nu genomen besluit te herzien. Immers. De gemeente is wettelijk verplicht in de betreffende omgeving een bassin aan te leggen. Volledig afzien van de aanleg van een dergelijke milieubeschermende voorziening is geen optie.
---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl