Ingezonden persbericht


PERSBERICHT (2)

Dit is een vervolg op het persbericht dat is verzonden op donderdag 29 maart 2007. Leerlingen uit vmbo-2 theoretische leerweg van het Koning Willem II College in Tilburg hebben op 4 april een TOP 3 C-project afgerond met het thema: "Bedenk een nieuwe bestemming voor het AaBé-gebouw". De resultaten van het project zijn tot 23 april te bezichtigen in een expositie in de Stadswinkel van de gemeente Tilburg aan de Paleisring.

Vijf weken lang, vanaf vrijdag 9 maart, hebben de leerlingen gedurende een aantal uren per week aan het project gewerkt. Naast de zogenaamde projecturen, hebben de leerlingen zich in steunlessen verdiept in het thema. Bij Engels is aandacht geschonken aan shoppingmalls en bij geschiedenis aan de Tilburgse textielindustrie. Bovendien heeft men zich tijdens mentorlessen verdiept in het werken in groepen: welke rollen en taken kun je als lid van een werkgroep hebben. Tijdens de projecturen hebben de leerlingen in groepen gewerkt in één van de sectoren waarin zij eindexamen doen, te weten economie, techniek en zorg & welzijn. Per sector hebben zes groepen leerlingen uit drie verschillende klassen een bestemming voor het AaBé-gebouw uitgewerkt. In de sector economie heeft elk groepje een marketingplan opgesteld rondom de gekozen bestemming. Bij zorg & welzijn zijn gezonde en verantwoorde voeding, veiligheidsaspecten, relevante beroepen, en welzijnsaspecten uitgewerkt. Bij techniek hebben de leerlingen geprobeerd een maquette, een technische tekening of een plattegrond te maken. Het project biedt de leerlingen een oriëntatie op studie en beroep. Dat is nodig omdat aan het einde van het tweede leerjaar in het vmbo de leerlingen een vak laten vallen. Verschillende vakinhouden en vaardigheden worden geïntegreerd in het project: lees- en schrijfvaardigheden, samenwerkingsvaardigheden, planningsvaardigheden, zelfstandig werken, handvaardigheid, economie, techniek, biologie, ict en presentatievaardigheden gaan hand in hand. Vernieuwing waarvoor de school gekozen heeft via het zogenaamde scenario 2 voor de nieuwe onderbouw: de lessentabel en de lesroosters blijven bestaan en één of een paar keer per jaar wordt projectmatig gewerkt. Het materiaal voor de projectlessen is gebundeld in een projectboek voor de leerlingen.

Wat is TOP 3 C?
TOP is de afkorting van het Tilburgs Onderwijs Productiebedrijf. Hierin werken Fontys Lerarenopleiding Tilburg, verschillende scholen voor vmbo en mbo in Tilburg en diverse bedrijven en instellingen uit Tilburg en omgeving sinds het schooljaar 2005/2006 samen. Fontys Lerarenopleiding en de middelbare scholen stellen taakgroepen of docentenwerkplaatsen samen bestaande uit docenten van Fontys, studenten van Fontys en docenten van de middelbare scholen. De bedrijven en instellingen leveren een of meerdere realistische probleemstellingen. Dat biedt een krachtige, contextrijke leeromgeving voor de leerling. Dat motiveert. De taakgroepen ontwerpen een project of lessenserie waarbij concepten uit de algemeen vormende vakken worden ingezet als gereedschap voor de praktijk. De leerlingen werken aldus aan praktische opdrachten waarbij theorie van pas komt. Kennis, vaardigheden en houdingen worden in combinatie toegepast in praktische situaties; het leren van competenties, de derde C. De rol van de opdrachtgever, het regionale bedrijf of de instelling, is voor de leerlingen zichtbaar. Zeker aan het begin van het project en aan het einde bij de presentatie van de uitkomsten. Vorig jaar was het TweeSteden Ziekenhuis de opdrachtgever. Dit jaar kunnen de scholen kiezen uit verschillende opdrachtgevers; het Koning Willem II College werkt samen met de gemeente Tilburg. De herinrichting van de Piushaven is de probleemstelling van de gemeente. Binnen deze probleemstelling heeft de taakgroep gekozen voor een nieuwe bestemming voor het historische AaBé-gebouw, een onderdeel van het Piushavengebied. De verschillende taakgroepen binnen TOP 3 C delen hun bevindingen en ervaringen in een wekelijkse bijeenkomst en via de verspreiding van het projectmateriaal. Volgend schooljaar, 2007/2008, is het derde en laatste jaar van TOP 3 C.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Koning Willem II College, Ellen van den Wijngaart- van Helvoirt, tel: 013-4536631 of 0161-451977 of 06 508 159 91

of met:

Fontys Lerarenopleiding TOP 3 C, Karin Verouden, tel: 073-5511653.


---- --