Ingezonden persbericht

Persbericht
---

Leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit
Prijzenregen in provinciehuizen

KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) organiseert sinds 1978 de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Met deze wedstrijd worden groepen bewoners uitgedaagd eigenhandig hun woonomgeving te verbeteren. Slagen zij daarin dan krijgen zij het predikaat Kern met Pit en een bedrag van E 1000. Groepen die door tegenslag van buitenaf hun project niet konden realiseren ontvangen een aanmoedigingsprijs van E 500.
Op dit moment nadert de tiende ronde zijn einde. In maart en april worden in de diverse provinciehuizen de predikaten en de bijbehorende geldprijzen uitgereikt.

Uitgangspunt van Kern met Pit is dat bewoners zelf het beste weten hoe zij hun woonomgeving kunnen verbeteren. De wedstrijd daagt hen uit het heft in eigen handen te nemen. De enige criteria voor deelname zijn: het project vindt plaats in de directe woonomgeving en wordt door en voor de bewoners zelf uitgevoerd. In de negen vorige rondes zijn al meer dan duizend projecten gerealiseerd, variërend van speelterreinen en dorpshuizen, tot een schelpenpad, een schaatsbaan en een speel-o-theek.

Voor de realisatie van Kern met Pit is een projectorganisatie opgezet waaraan circa 70 vrijwilligers deelnemen. Projectleiding en coördinatie zijn ondergebracht bij het bureau van KNHM. Regionale jury's van vrijwilligers hebben aan het eind van de zomer van 2006 alle projecten bezocht en hun advies aan de hoofdjury uitgebracht. In het najaar heeft de hoofdjury, onder leiding van prof. H.J.L. Vonhoff, een definitief oordeel geveld. Van de ruim 160 deelnemende projecten ontvangt ruim 130 een prijs. De prijsuitreikingen vinden plaats tijdens twaalf feestelijke bijeenkomsten in evenzovele provinciehuizen. In veel gevallen door de betreffende Commissaris van de Koningin en anders door een Gedeputeerde. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de deelnemers hun project presenteren op een soort markt.

Tien van de meest bijzondere projecten worden beloond met een trofee en een extra bedrag van E 1500. De uitreiking van de trofeeën zal ook plaatsvinden op de provinciehuizen, tegelijkertijd met de uitreiking van de predikaten en aanmoedigingsprijzen.

KNHM is een ideële organisatie met als doelstelling: het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Zij is aandeelhouder van ARCADIS, een internationaal ingenieursbureau. Met het dividend financiert KNHM projecten ter verbetering van de leefomgeving. Hiermee is jaarlijks zo'n 1,5 miljoen euro gemoeid. Kern met Pit is een van KNHM's grootste projecten.

---



Ingezonden persbericht