NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

NVAB brengt twee nieuwe richtlijnen uit voor bedrijfsartsen

De NVAB bracht op 4 april twee nieuwe richtlijnen uit voor bedrijfsartsen*. De richtlijnen stellen bedrijfsartsen in staat om te voorkómen dat werknemers klachten krijgen of onnodig lang klachten houden en daardoor een grotere kans lopen op langdurige arbeidsongeschiktheid.

NVAB-richtlijn Contacteczeem

Contacteczeem is de meest voorkomende beroepsgerelateerde huidaandoening. Deze richtlijn bevordert tijdige onderkenning van de relatie tussen werk en het eczeem, vergroot de effectiviteit van de behandeling en verbetert de prognose. Daardoor wordt onnodig verzuim en arbeidsongeschiktheid voorkomen.

NVAB-richtlijn Rugklachten
De richtlijn Rugklachten is een herziening van de versie uit 1999. Een belangrijke reden om de richtlijn te herzien is dat er in de tussenliggende zeven jaar nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn gepubliceerd over de medische aanpak van rugklachten. Deze wetenschap is verwerkt in de richtlijn die nu uitgebracht is.

Voor deze twee richtlijnen heeft het Kwaliteitsbureau NVAB een praktijktest uitgevoerd. Verschillende bedrijfsartsen toetsten de uitvoerbaarheid van de richtlijnen. De resultaten van deze praktijktest zijn verwerkt in de richtlijn zoals die wordt uitgegeven.

Richtlijnen voor bedrijfsartsen worden zowel in druk als op internet gepubliceerd (PDF op www.nvab-online.nl). Leden van de NVAB krijgen de richtlijnen automatisch toegezonden.

Download hier:

* NVAB-richtlijn Contacteczeem
* Samenvattingskaart Contacteczeem
* NVAB-richtlijn Rugklachten
* Samenvattingskaart Rugklachten

* Een NVAB-richtlijn is een document met aanbevelingen, adviezen en handelingsinstructies ter ondersteuning van de besluitvorming van bedrijfsartsen. Zij berusten op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, daarop gebaseerde discussie en aansluitende meningsvorming. De richtlijnen beschrijven doeltreffend en doelmatig arbeidsgeneeskundig handelen.

Laatst gewijzigd: 03-04-2007