Ingezonden persbericht


Hoogwaardige collecties op kunstmanifestatie Holland Art Fair 2007

Persbericht

Utrecht, 14 december 2006

Kunstliefhebbers kunnen rond het Paasweekeinde van 2007 volop genieten van topkwaliteit kunst tijdens de Holland Art Fair in Den Haag. De verwachting is dat op deze jaarlijkse Nederlandse kunstmanifestatie hoogwaardige collecties worden gepresenteerd van internationaal erkende kunstenaars en aanstormend internationaal talent uit binnen- en buitenland. Kunstkopers zijn op de Holland Art Fair verzekerd van een goed kwaliteitsniveau; een deskundige selectiecommissie heeft alle deelnemende galeries en kunstenaars getoetst aan strenge kwaliteitscriteria. De data van de komende editie zijn van 5 tot en met 9 april 2007.

De Holland Art Fair is een manifestatie voor moderne kunst en vindt voor het dertiende achtereenvolgende jaar plaats. Toonaangevende galeries en kunstkopers ontmoeten elkaar sinds 1993 op dit evenement, dat traditioneel rond de Pasen wordt gehouden. De kunstwerken worden op een effectieve en professionele wijze aan het publiek gepresenteerd in een speciaal voor de Holland Art Fair gebouwd Paviljoen op het Malieveld in Den Haag.

Moderne kunst
Het expositieprogramma omvat moderne kunst vanaf 1900 tot heden uit binnen- en buitenland, met het accent op schilderijen en beeldhouwkunst. In 2007 staan uitbreidingen op het programma in hedendaagse fotografie, 20ste eeuwse kunst met de nadruk op de jaren vijftig-zestig, en toegepaste kunst. De exposanten komen met topstukken uit de collectie.

Sven Hoffmann
Zo zal bijvoorbeeld Maisenbacher Art Gallery, met vestigingen in Trier en Berlijn, werk exposeren van de fotografen Sven Hoffmann en Christoph Friedrich. Hoffmann (1965) is een purist. Hij streeft ernaar de essentie af te beelden: de erotische lijn. Met dit doel voor ogen is hij teruggegaan naar de zwart-witfotografie. Zijn weergave van het vrouwenlichaam kan klassiek worden genoemd. Toch onderscheiden de foto's zich niet alleen door de manier waarop hij ze digitaal bewerkt, maar ook door de deels ongewone plaatsing van de lichamen binnen het gezichtsvlak. Als groot fotograaf houdt Sven Hoffmann zich niet alleen bezig met de esthetische houding van vrouwenlichamen. Hij speelt ook met de betekenis van het concept van een foto, hij verkent de grenzen van het maakbare wanneer het lichaam de leegte in het midden van de foto omlijst. Wat is de foto en wat is de omlijsting? Wordt het beeld in de verbeelding gevormd? Bungelt het langs de vormen van het lichaam? Schept het lichaam een ondersteunend geraamte rond de leegte van het centrale beeld?

Christoph Friedrich
Christoph Friedrich (1963) begon in 2002 aan een serie werken. Elk van de werken is een compositie van twee foto's met dezelfde afmetingen. De linkerzijde is altijd een detail van een heilige in zwart-wit; de rechterzijde laat een gestructureerd, neutraal, gekleurd oppervlak van dezelfde afmetingen zien - een foto van een buitenmuur; de figuren bevinden zich ook altijd op de buitenmuren. Friedrich noemt deze typologische ordeningen van gelijke motieven Heilige Muren. De titel en de composities roepen vragen op. Wat is de bedoeling van een dergelijke voorstelling? Christoph Friedrich zwerft door steden en zoekt er zijn motieven: stenen getuigen, beelden van heiligen op de buitenmuren van kerken of andere religieuze gebouwen, en hij zoekt buitenmuren die dienst kunnen doen als complementaire beelden binnen zijn schilderachtige composities.

BERENGOstudio
Tijdens de Holland Art Fair 2007 zullen in de stand van BERENGOstudio glassculpturen van Wouter Stips specifiek getoond worden, ondersteund door zijn schilderijen. Stips (1944) is sinds 1995 weer bij zijn oude liefde; het vrij-schilderen. Zijn vrolijke en absurdistische dromen die hij anders vangt in zijn schilderijen zijn nu in samenwerking met de glasmeesters van BERENGOstudio (Murano-Venetië), tot sprankelende glassculpturen gevormd. Bij BERENGOstudio, gevestigd in Arnhem en in 1990 opgericht door Adriano Berengo, gingen Wouter Stips kunstenaars voor als Reinhoud d'Haese, Michel van Overbeeke, Kiki Kogelnik, Klaas Gubbels, Bengt Lindström, Juan Ripollés, Luigi Benzoni, Silvio Vigliaturo en Ursula Huber. Deze kunstenaars zullen ook met hun werk vertegenwoordigd zijn op de stand.

Jos Art
De Amsterdamse Galerie Jos Art zal op de Holland Art Fair 2007 als een van de topstukken exposeren het wandobject 'Ygdrasil' van de Zweedse kunstenaar Lace. Het kunstwerk van MDF met lak en is 90 x 90 cm groot. Lace is geboren en getogen in Zweden. Op zijn 27e verliet hij zijn vaderland en reisde hij door Europa. Zijn enige bagage was de opleiding die hij aan diverse Zweedse kunstacademies had genoten. Hij heeft in Parijs, Florence en andere Europese culturele centra gewoond en gewerkt. Hij heeft zich in 1997 Amsterdam gevestigd. Ook in de nieuwste werken van Lace is de fascinatie voor structuren in architecturale landschappen en de specialistische en complexe werking van onze maatschappij weer de inspiratiebron geweest. De serie Ygdrasil is gebaseerd op de Viking mythologie en beschrijft de boom des levens. Onder de grond is de hel en bij de top van de boom de hemel. De mens bevindt zich onder de stam en leeft tussen de wortels die uitsteken boven de grond als de bergen in een landschap. Ygdrasil is een van de eerste verhalen in de geschiedenis die een Utopia beschrijft.

Enthousiasme
De bezoekers van de Holland Art Fair 2007 kunnen alle kunstwerken en detail bekijken en desgewenst tot aanschaf over gaan. Het enthousiasme om kunst te kopen is nog steeds sterk in opmars in Nederland. Dat de bezoekers hoogstaand aanbod waarderen bleek uit de verkopen tijdens de voorgaande editie van de Holland Art Fair. De openingstijden van de Holland Art Fair 2007 zijn van donderdag 5 april tot en met maandag 9 april dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur. Entree per persoon:¤ 14. Houders van Museumjaarkaart, CJP, 60+ pas: ¤ 3 korting. Kinderen t/m 11 jaar onder begeleiding: gratis.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht