De Doelen Concertgebouw

Persbericht

Rotterdam, 8 februari 2007

Mariza en het Metropole Orkest: 5 april in de Doelen

Na een zeer geslaagd en uitverkocht concert in februari 2006 keert een van de grootste fadozangeressen van dit moment op donderdag 5 april met een nieuw programma terug in de Doelen. Dit keer wordt Mariza begeleid door het fameuze Metropole-orkest onder leiding van zijn chef-dirigent Vince Mendoza. Het concert in de Grote Zaal is het tweede in Mariza s Nederlandse tournee, die een dag eerder in Utrecht begint.

Het concert op 5 april in de Doelen is het tweede concert in de Doelenserie Metropole Orkest . Het biedt een volledig nieuw programma met nieuwe arrangementen, voor een deel geschreven door de Braziliaanse arrangeur en componist Jaques Morelenbaum en voor een deel door de Amsterdamse componist en arrangeur Martin Fondse. De kwaliteit van zijn arrangementen voor dit grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld bleek onder andere tijdens het succesvolle concert van 30 januari jl. in de Doelen, toen het orkest voor een volledig uitverkochte Grote Zaal de Turkse popdiva Sezen Aksu begeleidde.

Mariza

Mariza heeft op vier continenten succesvolle uitverkochte concerten gegeven: onder andere in de Walt Disney Concert Hall met het Los Angeles Philharmonic Orchestra, de Carnegie Hall in New York, de Alte Oper in Frankfurt, het Teatro Grec in Barcelona, het Albéniz-Theater in Madrid, de Royal Festival Hall in London, het Opera House in Sydney, tweemaal op het Blue Note Festival in Gent, tweemaal in Theater Carré in Amsterdam, Olympia in Parijs, Live 8 van het Eden Project in Cornwall in Groot-Brittannië ( Africa Calling ), het Chicago World Music Festival, WOMAD, het San Francisco Jazz Festival, het Macau Cultural Centre, in Huis van de Muziek in Moskou en in november 2006 in de Royal Albert Hall in Londen. En dit is nog maar een kleine selectie.

Mariza zong een duet met Sting voor het Olympische Spelen Album in 2004. Ze is ambassadeur van UNICEF en won vele prijzen, waaronder de Golden Globes in Portugal (2006), European Border Breakers Award, de BBC 3 World Music Award en Portugals Personality of the Year Award (2003). Op dit moment is Mariza volop bezig met de opnamen voor de nieuwe Carlos Saura-film Fados , die naar alle verwachting gepresenteerd zal worden op het Filmfestival van Cannes.

Op 6 november bracht EMI Mariza s nieuwste cd en dvd, Concerto em Lisboa uit. Deze werd in 2005 opgenomen in de verrukkelijke tuinen van Torre de Belém (een bekende en prachtige buurt van Lissabon), aan de oever van de rivier Tejo, met een magnifiek uitzicht op de stad. Mariza werd begeleid door het Sinfonietta de Lisboa onder leiding van Jaques Morelenbaum, de bekende Braziliaanse producer en arrangeur van Mariza s voorlaatste album, Transparente . Het was een onvergetelijke avond voor de meer dan 20.000 bezoekers.

De pers over Mariza

Wanneer Mariza zingt, staat de tijd stil. Elk woord wordt met een intense concentratie gezongen, iedere noot feilloos getroffen. Wanneer zij pauzeert voor een dramatisch effect, houden wij onze adem in& (BBC Radio)

De nieuwe koningin, de fadista onder de fadista s en diva zonder weerga (Jazz)

Wanneer Mariza zingt, sluipt de poëzie ons leven binnen (De Standaard)

Nu Billie Holiday en Nina Simone er niet meer zijn, ben je geneigd te denken dat het tijdperk van de grote zangeressen echt voorbij is. Dat was het ook werkelijk. Maar toen kwam Mariza. (Daily Express)

een elektrificerende zangeres, die passioneel durft uit te halen, maar ook niet terugschrikt voor diepe stiltes die een zaal de adem doet inhouden.

Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam

vrijdag 5 april 2007, Grote Zaal 20.15 uur

Mariza en het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza

Bestel kaarten à ¬39/36/27 (normaal/65+/cjp) via www.dedoelen.nl of 010-2171717

Voorafgaand (17.30 uur): concertdiner in de Doelen à ¬25,95

Tournee

4 april 2007 Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht

5 april 2007 de Doelen, Rotterdam

11 april 2007 Concertgebouw, Amsterdam



De Doelen Concertgebouw