Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 14 maart

Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh start Computeruitleen

Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh in Leiderdorp opent op donderdag 5 april 2007 zijn Computeruitleen: een uitleenservice van gebruikte computers voor mensen die (nog) niet klaar zijn voor de aankoop van een eigen pc.

De Computeruitleen brengt mensen met een beperking dichterbij de computer. Hoewel de computer tegenwoordig in elk huishouden zijn plaats gevonden lijkt te hebben, zijn er nog veel mensen die twijfelen over de aankoop van zo'n duur apparaat. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze er te oud voor zijn. Of dat hun ziekte of handicap het gebruik van de pc onmogelijk maakt. En dat terwijl een computer juist mensen met een ziekte of beperking de mogelijkheid biedt om maatschappelijk actief te zijn en met anderen in contact te komen.

Kennis en ervaring
Cliënten en medewerkers van Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh hebben veel ervaring met aanpassingen voor de computer die het mogelijk maken dat mensen met een beperking met de computer kunnen werken. Voor veel verschillende beperkingen zijn steeds betere computeraanpassingen mogelijk. Om die kennis beschikbaar te maken voor mensen die nu geen toegang tot een pc hebben, starten zij de Computeruitleen.

Ondersteuning
De Computeruitleen staat open voor iedereen met een grote afstand tot de computer die behoefte heeft aan begeleiding bij het leren gebruiken ervan. Na een uitgebreid intakegesprek probeert de toekomstige gebruiker op Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh eerst één van de computers uit, zodat de uitleenmedewerker kan zien welke aanpassingen nodig zijn.
Als de gebruiker de computer niet zelf kan vervoeren, kan een vrijwilliger dat voor hem doen. Hij kan er ook voor zorgen dat de computer opgesteld wordt en toegang heeft tot internet. Het Werk- en Trainingscentrum kan helpen om van het gebruik van de computer een succes te maken. Geïnteresseerden kunnen een beginnerscursus voor werken met een pc volgen. Ook geeft het centrum cursussen e-mail, internet en digitale fotografie. Mensen met een ernstige beperking die niet naar het Werk- en Trainingscentrum kunnen komen, krijgen - als het nodig is - ondersteuning thuis van een vrijwilliger van de uitleen of van het Leidse project Handicap en Computer.

Gratis uitleen
Na drie maanden evalueert de Computeruitleen hoe het gebruik van de computer bevallen is. De uitleen kan dan met drie maanden worden verlengd. Na uiterlijk zes maanden loopt de uitleentermijn af. Ter afsluiting kunnen de medewerkers van de Computeruitleen een rapport schrijven ter ondersteuning van een eventuele verstrekkingsaanvraag voor een computer en/of aanpassing.
Het lenen van een computer bij de Computeruitleen van Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh kost niets. Wel betalen gebruikers een borg van 50 euro. Zij krijgen deze terug na inlevering van de pc. De beginnerscursus kost 60 euro.
De computeraanpassingen voor de Computeruitleen zijn ter beschikking gesteld door de stichting Gehandicapten.nl. Deze stichting stelt zich ten doel de afstand van mensen met een handicap tot het gebruik van de computer en internet te verkleinen. In dit specifieke geval heeft de stichting de computeraanpassingen voor de uitleen ter beschikking gesteld.

Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh
Mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren handicap vinden in Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh een aangepaste werkplek waar zij werkzaamheden voor derden kunnen verrichten, een traject naar vrijwilligerswerk kunnen doorlopen en trainingen kunnen volgen. Er zijn trainingen in vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden in het werkcentrum en trainingen ter voorbereiding op (vrijwilligers)werk. Zo speelt het Werk- en Trainingscentrum in op behoeften van mensen met een beperking op het gebied van dagbesteding, gericht op werk en maatschappelijke participatie.
De Computeruitleen is een van de arbeidsprojecten van het centrum. De meewerkende cliënten leren hoe ze een project moeten opzetten en draaiende houden, terwijl zij ook een maatschappelijke functie vervullen.

Feestelijke opening
Wij nodigen u van harte uit om de feestelijke opening van de Computeruitleen bij te wonen op donderdag 5 april 2007. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Om 14.00 uur start de officiële lancering. Deze wordt verricht door Laurens van Schaik, cliënt van werkcentrum Rhijnenburgh en Marijke van Pernis, directeur Stichting Pluspunt voor welzijn en dienstverlening in Leiderdorp.
Tot 17.00 uur is er gelegenheid voor een nadere kennismaking en het stellen van vragen.
De lancering vindt plaats in het Werk- en Trainingscentrum Rhijnenburgh, Van der Valk Boumanweg 180C, 2352 JD Leiderdorp. Voor meer informatie over de uitleen kunt u contact opnemen met het Werk- en Trainingscentrum via telefoonnummer (071) 589 82 02.