Ingezonden persbericht


Persbericht

Maandprogramma april 2007 Jazz International Rotterdam

Jazz International Rotterdam presenteert in popverzamelgebouw WaterFront

DO. 05 THE FIVE ACES (UK) + LEFTIES SOUL CONNECTION

THE FIVE ACES (UK)
The Five Aces uit Glasgow toerden tot voor kort nog de wereld rond onder de naam The Boogaloo Investigators. Een rudimentaire stap richting Souljazz en Rhythm'n'Blues bracht de noodzakelijke naamsverandering met zich mee. De Schotten brachten zojuist hun debuutlangspeler Dynamighty! uit, een plaat vol invloeden van grootheden als Jimmy McGriff, Booker T & The MG's, Georgie Fame & The Blue Flames en Zoot Money's Big Roll Band. Het zal u niet verwonderen dat The Five Aces met hun warme Hammond-sound uitermate geliefd zijn.

LEFTIES SOUL CONNECTION

"Rauw" is een geschikte term om het oeuvre van het Amsterdamse Kwartet te omschrijven. Zij maken evenals The Five Aces nadrukkelijk gebruik van een scheurend Hammond-orgel. Lefties Soul Connection is zwaar beïnvloed door het ritmische New Orleans-geluid van The Meters, evenals door vele obscure Funk- en Souljazz-bands uit de late jaren zestig en vroege jaren zeventig. Het debuutalbum Hutspot wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Neerlands grootste independent-label Excelsior. Lefties Soul Connection is een kruising van zZz met The Swinging Soulmachine. Señor Alberto en Dandy Dave staan achter de draaitafels.

Aanvang 21:00 uur. Toegang 8 euro

Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar

vr. 06 Modes et Maqams

Europees/Turks/improvisatie
Valentin Clastrier (Frankrijk), draailier
Carlo Rizzo (Italië), multi timbrale tamboerijn
Behsat Üvez (Turkije), zang, saz, percussie
Bart Lelivelt (NL), accordeon
Steven Kamperman (NL), klarinetten

Draailier virtuoos Valentin Clastrier en tamboerijnfenomeen Carlo Rizzo zijn beide volksmuziekspecialisten, die met hun bijzondere instrumentarium, magische interpretaties en grenzeloos improvisatievermogen de hedendaagse jazz nieuwe impulsen geven. Samen met de drie musici van het Turks Nederlandse Baraná Trio stappen zij in een unieke muzikale carrousel, waarin perspectieven en doorkijkjes voortdurend wijzigen: een wervelende rondedans waarin oost en west, en heden en verleden voortdurend over elkaar heen buitelen.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster ZA. 07 Nederlandse Jazz Dubbelconcert:
JOOST LIJBAART & WOLFERT BREDERODE "One"
Joost Lijbaart, drums
Wolfert Brederode, piano

Geen ingewikkelde composities maar ruwe schetsen vormen het uitgangspunt voor een tijdloze reis door een eindeloos klankspectrum. En dat het resultaat door twee verschillende instrumenten wordt gebracht, is bijna een verrassing - zó innig speelt dit opmerkelijke nieuwe duo samen.

Lijbaart en Brederode werkten onder meer eerder samen in de groep van zangeres Susanne Abbuehl en in verschillende dans- en theaterprojecten. In 2005 nodigde schrijver P.F. Thomése hen uit om muziek toe te voegen aan de luisterboek-uitgave van zijn bekroonde boek Schaduwkind. De samenwerking beviel wederom zo goed dat de twee musici besloten om als duo verder te gaan en zij doken de studio in.

Na de pauze:

SUSANNE ABBUEHL & WOLFERT BREDERODE

Susanne Abbuehl, zang
Wolfert Brederode, piano

De Zwitsers-Nederlandse zangeres Susanne Abbuehl ontving voor haar in 2001 verschenen ECM-debuut "April" wereldwijde waardering plus een Edison en werd vergeleken met jazzzangeressen als Cassandra Wilson en Norah Jones. Vorig jaar was daar de opvolger "Compass", een richtingwijzer naar muzikale elegantie waarop Abbuehl haar woorden direct in het oor van de toehoorder zingt en fluistert en iedereen betoverd met de emotionele diepte van haar voordracht.

Het rustige, elegante pianogeluid op dit album wordt verzorgd door de Nederlandse pianist Wolfert Brederode, een belangrijke centrale factor op "Compass". Brederode (1974) studeerde zowel klassiek als jazz op het conservatorium in Den Haag. Naast het spelen schrijft Brederode de muziek voor zijn eigen ensembles en levert hij bijdragen aan diverse theater- en dansproducties.

Aanvang 21.00. Toegang 13 euro. Met reductie 11 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar

Do. 12 Dostlar

Turks/jazz
Gülabi Demirel, saz/vocalen

Hayati Akin, vocalen

Sherzad Soran, klarinet/sax

Bahadir Tokgöz, keyboards/backing vocalen

Ismaël Demirel, bas

Ruben van Rompaey, drums/percussie

De Rotterdamse groep Dostlar (vrienden) bestaat uit een unieke combinatie van enthousiaste en energieke musici met een eigenzinnig repertoire. Traditionele Turkse composities worden op geheel eigen manier vertolkt, waarbij elementen uit de jazz een prominente rol spelen. Hayati Akin is een aanstormend zangtalent in de hedendaagse Turkse muziek. De Irakese Sherzad Soran is een begenadigd improvisator. Ruben van Rompaey won diverse prijzen, waaronder de Erasmus Jazz Prijs en is docent aan het Rotterdams Conservatorium.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in de Doelen Vr. 13 Jazz Impuls Dubbelconcert:
CARLO DE WIJS, BART VAN LIER, MARNIX STASSEN TRIO

'THE EXPLOSION'
Carlo de Wijs, hammond orgel
Bart van Lier, trombone
Marnix Stassen, drums

Je zit al snel op het puntje van je stoel als Carlo de Wijs op zijn honderden kilo's zware instrumentarium begint te spelen. Op unieke wijze heeft hij zijn Hammond orgel met voetbas weten te koppelen met laptop en controllers. Met `vingervlugge' handen en `tenensnelle' blote voeten bespeelt hij op een nieuwe manier zijn instrument als geen ander. Naast hem de uiterst creatieve o.a. ook in het Metropole orkest spelende Bart van Lier op trombone en de percussionist Marnix Stassen met een uitgebreidere collectie slagwerkinstrumenten dan wie ook. Dit sterk ritmische trio is een spannende belevenis in de Jazz Impuls concertserie.

Na de pauze

SIMONE ROERADE 'YES, SHE SAID'

Ze stond op het podium met Candy Dulfer, Kane, Rob de Nijs en Ruth Jacott. Dat moest wel leiden tot eigen optredens en een eigen cd. Die is er inmiddels onder de titel `She Said'. Een nieuwe imponerende ster aan het firmament. Ze bewijst ermee dat ze veel kan, niet alleen aangrijpend zingen maar ook prachtige eigen songs schrijven. Ze springt afwisselend van pop tot rock naar jazz en met het fameuze trio van voor de pauze pakt ze je binnen vijf minuten helemaal in. U zult deze bewogen zangeres na de pauze horen en zien met haar volmaakt verfrissende programma.

Eduard Flipse Zaal. Aanvang 20.30 uur. Toegang E 20, R'pas/65 plus E 19, CJP E 14

Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar Do. 19 Zeppelin Zone
Wereld/jazz/pop
Heleen van den Hombergh, zang & composities
Erik Rutjes, gitaren
Frans van der Hoeven, bas & effecten
Bart Fermie, percussie

Heleen van den Hombergh's presenteert haar nieuwe band, Zeppelin Zone, een prachtige mengeling van wereld, jazz en popsounds. Van den Hombergh, die o.a. zong met pianist Bert van den Brink en bassist Tony Overwater, kreeg laaiend enthousiaste reacties in de pers en zorgde voor een staande ovatie op het North Sea Jazz Festival. Haar stem doet denken aan het beste van Joni Mitchell. Intiem en gevoelig, maar ook overtuigend en krachtig. Ze weet op intrigerende wijze jazz, wereldmuziek, soul en pop te combineren tot authentieke en sprankelende songs. Onwaarschijnlijk mooi!

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster ZA. 21 THE SUPER QU!NTET MET DAVID MURRAY
David Murray, tenor

Craig Harris, trombone

Jamaaladeen Tacuma, basgitaar

Calvin Weston, drums

Jan Kuiper, gitaar

The Super Qu!ntet is een voornamelijk uit Amerikanen bestaande groep, aangevuld met initiatiefnemer en gitaarvirtuoos Jan Kuiper. Begin maart 2006 gaf het Super Quartet met Murray, Tacuma, Kuiper en drumbeest Cornell Rochester een verbluffende veertiendaagse tournee door Nederland.

De kranten schreven toen: "Een superkwartet dat nog lang in het collectieve geheugen van het Nederlandse publiek zal voortleven." Als een orkaan raasde dit freefunk, jazz, grunge collectief door de jazzclubs van Nederland. Nu heeft Craig Harris zich bij het viertal gevoegd. Harris speelde met de top van de moderne jazz: Lester Bowie, Sam Rivers, Dollar Brand en Sun Ra.

Drummer Calvin Weston speelde al op zeventienjarige leeftijd bij Ornette Coleman's Prime Time Band. Ook toerde en maakte hij plaatopnames met o.a. James 'Blood' Ulmer en James Carter. Ook Jamaaladeen Tacuma maakte als negentienjarige deel uit van Prime Time. Daarnaast trad deze free funk-bassist op met Kip Hanrahan, Courtney Pine, Derek Bailey en natuurlijk David Murray.

Jan Kuiper is vanaf z'n twintigste professioneel gitarist en speelde onder meer met Woody Shaw, Steve Coleman, Odean Pope, Ray Anderson, Arthur Blyte en David Murray.

Aanvang 21.00. Toegang 17 euro. Met reductie 15 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar Do. 26 Sensuàl
Braziliaans/jazz/pop
Eva Kieboom, vocalen
Emiel van Rijthoven, toetsen
Sven Happel, bas
Jasper van Hulten, drums
Gijs Anders van Straalen, percussie

Sensuàl is de nieuwste sensatie in de Braziliaanse pop & jazz. Door een unieke mix van bossa nova, samba, pop, dance en jazz spreekt de muziek bij velen aan. Sensuàl bestaat sinds 2003 en maakte een flitsende start met hun debuutalbum Acústico. Het album ontving vele positieve recensies en veel airplay. Sensuàl heeft een geweldige liveact met een energieke show, de zwoele zang van Eva, slimme arrangementen gecombineerd met vette beats en sterke improvisaties. In 2007 verschijnt een nieuwe cd met o.a. bekende Braziliaanse musici als Lilian Vieira en Aloar Soares.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster ZA. 28 ROY HARGROVE QUINTET
Roy Hargrove, trompet, flugelhorn

Justin Robinson, altsax, fluit

Stephen Scott, piano

Danton Boller, bas

Montez Coleman, drums

Trompettist Roy Hargrove is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de hardbop: de melodieuze en soulvolle variant van bebop. Altijd op zoek naar nieuwe kleur en uitdaging in zijn spel, weet Hargrove steeds weer een onuitwisbare indruk te maken. In 1987 werd Hargrove onder de hoede van Wynton Marsalis genomen, die hem introduceerde bij spelers als Bobby Watson, Ricky Ford en Carl Allen. Hargrove maakte zichzelf geliefd met zijn felle, no-nonsense stijl. Een stijl die volstrekt op zichzelf staat en weinig verwantschap vertoont met voorgangers. Naast jazz flirt Hargrove regelmatig met de zogenaamde new classic soul, door mee te spelen op belangrijke platen in het genre van Erykah Badu, Q-Tip en D'Angelo. In 2006 bracht hij twee muzikale werelden dichter bij elkaar door twee volkomen verschillende cd's tegelijkertijd uit te brengen: Distractions en Nothing Serious - nieuwe opnames van Hargrove's beide groepen. De publiekslieveling van vele festivals, concertzalen en clubs blijft wereldwijd toeren en lijkt steeds beter te worden. Roy Hargrove is een diamant die langzaam maar zeker steeds mooier wordt geslepen!

Aanvang 21.00. Toegang 17 euro. Met reductie 15 euro.

S T I C H T I N G J A Z Z I N T E R N A T I O N A L R O T T E R D A M

Postbus 21023
3001 AA Rotterdam

---- --