Uitnodiging start Madagaskar Campagne NVD dierentuinen

16.03.2007 / 14:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nvd

Nvd

Apeldoorn, 16 maart 2007

Ontdekker John Cleese-aap over meer nieuwe apensoorten

Presentatie tussen de apen in Apenheul is landelijk startsein van Europese campagne voor Madagaskar in de Nederlandse dierentuinen.

De ontdekker van ondermeer de John Cleese-aap, de Zwitserse bioloog Urs Thalmann, zal donderdag 5 april 2007 temidden tussen de apen in Apenheul vertellen over onlangs nieuw ontdekte apensoorten in Madagaskar. In Nederland start hiermee de campagne van ruim 150 Europese dierentuinen voor het bijzondere Afrikaanse eiland Madagaskar, met zijn unieke flora en fauna, zoals baobab-bomen en halfapen. Naast Urs Thalmann zal biologe Constanze Melicharek een korte inleiding geven over de biodiversiteit op Madagaskar en vertelt cultureel antropologe Arlette Kouwenhoven over het feit dat natuurbehoud 'gewoon' mensenwerk is. Aansluitend zullen Thalmann en Kouwenhoven assisteren bij het voeren van de fascinerende halfapen.

Graag nodigen wij u uit om bij deze presentaties aanwezig te zijn!

Een jaar lang zullen de Europese dierentuinen extra aandacht aan Madagaskar besteden. Het tropische eiland met zijn enorme soortenrijkdom heeft deze aandacht ook wel hard nodig, want er is al 85% van de natuurlijke vegetatie op Madagaskar verdwenen. Toch is het voor biologen nog een ware schatkamer, met talloze soorten insecten, kikkers en zelfs ook zoogdieren die nog op ontdekking wachten. Wel lijkt de situatie vaak op een soort wedstrijd: 'Worden nieuwe soorten op tijd ontdekt en hun leefgebied beschermd, of zijn de bossen al gekapt voordat wij hebben kunnen kijken wat erin leeft?' vragen wetenschappelijk onderzoekers zich af.

De John Cleese-aap is een nieuwe lemurensoort, die de wetenschappelijke naam Avahi cleesei heeft gekregen. Cleese dankt deze vernoeming aan het feit dat hij zich, sinds de film Fierce Creatures, actief voor het behoud van de Madagassische natuur inzet. Het aapje met zijn naam is een zogenaamde wolmaki, die voorkomt in het westen van Madagaskar. Het zijn nachtactieve aapjes van ongeveer een kilo zwaar. De John Cleese-aap werd al in 1990 voor het eerst door het team van Thalmann gespot, maar de ontdekking kon pas eind 2005 worden bevestigd. Nu blijken in het leefgebied van deze soort nòg een aantal tot nu toe onbekende apensoorten voor te komen.

Thalmann houdt zich al tientallen jaren bezig met onderzoek op Madagaskar. Het onderzoek verloopt moeizaam door de nachtelijke leefwijze van veel halfapensoorten, met daarbij opgeteld hun geringe formaat. Maar ook de onzekere lokale politieke situatie en bijvoorbeeld tropische ziekten bij de onderzoekers spelen de onderzoekers parten.

Dierentuinbezoekers kunnen vanaf 5 april de natuur van Madagaskar ondersteunen door te doneren aan diverse natuurbeschermingsprojecten. Het doel is om in de Europese dierentuinen Euro 500.000,- bij elkaar te krijgen. De dierentuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) willen hieraan minimaal Euro 60.000,- bijdragen. Naast fondsenwerving is bewustwording een doel van de campagne. Urs Thalmann zal dan ook in Apenheul een nagebouwd Madagassisch schooltje gaan openen, waar kinderen uit heel Nederland les zullen krijgen.

Na de drie korte presentaties zullen de sprekers bij een voedering van de halfapen helpen. In Apenheul leven zes soorten halfapen, die weliswaar niet zo recent ontdekt zijn als de John Cleese aap, maar waarvan de meeste door de vernietiging van hun leefgebied op het punt staan om in de natuur uit te sterven.

Programma donderdag 5 april 2007

11.00 uur: Ontvangst genodigden en openingsceremonie van de Madagassische school in Apenheul

11.15 uur: Presentaties als startsein voor de NVD dierentuinen van de Europese campagne voor Madagaskar:


- Dr. Urs Thalmann over nieuw ontdekte soorten op Madagaskar
- Drs. Constanze Melicharek over de biodiversiteit op Madagaskar
- Drs. Arlette Kouwenhoven over natuurbescherming is mensenwerk

Aansluitend: Assisteren Urs Thalmann en Arlette Kouwenhoven bij de voedering van de halfapen in Apenheul


Noot voor de redactie (