Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Bijeenkomst op 5 april 2007

Startsein grootschalig gebruik Nederlandse taxonomie door bedrijfsleven

VNO-NCW en MKB Nederland bekrachtigen de Nederlandse (XBRL-)taxonomie!

2007 wordt een memorabel jaar voor het Nederlandse bedrijfsleven. Met ingang van dit jaar kunnen ondernemers tenminste 350 miljoen euro besparen op hun administratieve lasten dankzij de invoering van de Nederlandse (XBRL-)taxonomie: een door overheid én bedrijfsleven in het Nederlandse Taxonomie Project (NTP) ontwikkelde systematiek voor de eenduidige uitwisseling van financiële informatie tussen beide partijen.

Het NTP is medio 2004 door de ministeries van Justitie en Financiën in het leven geroepen om in samenwerking met het bedrijfsleven, het elektronisch versturen van wettelijk verplichte jaarrekeningen, belastingaangiften en statistiekopgaven naar de Kamer van Koophandel (KvK), de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te vergemakkelijken. Deze doelstelling verloopt keurig volgens planning zoals de Minister van Financiën onlangs nog heeft bevestigd in antwoord op vragen van de vaste Kamercommissie voor Financiën. Zo kunnen ondernemers sinds 1 januari de jaarrekeningen bij de KvK, de aangifte winst uit onderneming in de inkomstenbelasting en de aangifte vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst en een groot aantal statistische gegevens bij het CBS indienen. Gedurende 2007 zullen de informatiestromen worden uitgebreid waardoor naar verwachting in 2008 alle fiscale en statistische rapportages met behulp van de Nederlandse taxonomie kunnen worden aangeleverd.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 5 april 2007 in Den Haag wordt het officiële startsein gegeven voor grootschalig gebruik van de Nederlandse taxonomie door het bedrijfsleven, in het bijzijn van de Minister van Justitie, de Staatssecretaris van Financiën en de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Daarmee breekt een nieuwe fase aan, waarin marktpartijen de realisatie van hun administratieve lastenverlichting met behulp van de ontwikkelde Nederlandse taxonomie, in eigen hand zullen hebben. Binnen het NTP wordt samengewerkt op grond van een convenant dat overheids- en marktpartijen in 2006 hebben afgesloten. Inmiddels hebben ruim tachtig overheidsinstanties en marktpartijen zich bij het convenant aangesloten. Op 5 april zal ook de voorzitter van VNO-NCW, mede namens MKB Nederland, zijn handtekening onder het convenant zetten. Met de ondertekening wordt een krachtig signaal afgegeven aan alle ondernemers in Nederland om de aangereikte lastenverlichting te omarmen.

Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden bij Nanda Bechtholt, The Communication Force, telefoon: (023) 56 56 850, e-mail: nandab@communicationforce.com.

Programma

15:30 ­ 16:00 uur: Ontvangst
16:00 ­ 16:20 uur: Welkomstwoord; presentatie Nederlandse taxonomie 16:20 ­ 16:50 uur: Speeches minister Hirsch Ballin (Justitie), staatssecretaris De Jager (Financiën), voorzitter Wientjes (VNO-NCW)
16:50 ­ 16:55 uur: Ondertekening convenant door VNO-NCW en MKB Nederland 16:55 ­ 17:00 uur: Overhandiging Kluwer uitgave 'XBRL voor accountants' 17:00 ­ 18:00 uur: Receptie

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 5 april in Madurodam (Madurozaal). Adres: George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag. Een routebeschrijving kunt u vinden op www.madurodam.nl.

Graag tot 5 april!

Met vriendelijke groet,

André Biesheuvel
Organisatorisch projectmanager NTP

Meer informatie over de Nederlandse taxonomie en NTP is te vinden op www.xbrlvoorondernemers.nl. U kunt ook contact opnemen met de organisatorisch projectmanager van het NTP, André Biesheuvel, telefoon (070) 392 2209.