Gemeente Zoetermeer

Leerlingen presenteren de Stad van de toekomst

Hoe ziet een stad eruit als de olie- en andere fossiele brandstoffenproductie tot stilstand is gekomen? Daar hebben drie 4-HAVO klassen van het Alfrink College over nagedacht. Zij presenteren hun `Stad van de Toekomst' donderdag 5 april van 14.00 - 16.00 uur in de raadzaal van de gemeente aan een deskundige jury.

De leerlingen van het Alfrink hebben de opdracht gekregen een stad van 100.000 inwoners in Nederland te ontwerpen in het jaar 2107. Daarbij rekening houdend met de dan heersende klimaat- en energieproblemen. Vraagstukken moeten worden opgelost als: hoe om te gaan met wateroverlast, hoe zien huizen eruit en welk alternatief transportsysteem wordt gekozen. In de jury zitten vertegenwoordigers van verschillende disciplines van de gemeente en het bedrijfsleven als ENECO en Bouwfonds MAB. Zij beoordelen de voorstellen op creativiteit, originaliteit en duurzaamheid.

Duurzaam Zoetermeer
De gemeente Zoetermeer wil in deze raadsperiode een ambitieus programma van beleidsmaatregelen opstellen en gaan uitvoeren om tot een beter milieu te komen. Daartoe begint de gemeente het project Duurzaam Zoetermeer, waarin samen met bewoners, ondernemers en belangenverenigingen naar mogelijkheden wordt gekeken om op lokaal niveau 'duurzaam gedrag' te bevorderen. Gedacht kan worden aan maatregelen voor de omschakeling naar duurzame energie; mobiliteit, groen en duurzaam inkopen. Wethouder Frank Speel geeft voor de zomervakantie de aftrap voor de campagne die het project Duurzaam Zoetermeer onder de aandacht van een breed publiek gaat brengen. Om bewustwording te stimuleren bij leerlingen is de lesmethode "Stad van de Toekomst" gestart. De leerlingen leren van de problemen en denken na over mogelijke oplossingen.