Ingezonden persbericht


Opening Rotterdam 2007 City of Architecture

Persbericht

03.04.2007

Donderdag 5 april opent burgemeester Ivo Opstelten officieel Rotterdam 2007 City of Architecture. De opening vindt plaats vanaf 19.30 uur in zowel het Groot Handelsgebouw (café/restaurant Engels) als De Delftse Poort (kantoorgebouw ING/Nationale Nederlanden) met een verrassende act. Beiden maken deel uit van 40 gebouwen in het centrum van Rotterdam die de hoofdrol spelen in het programma Sites & Stories.

Audiotour
De Sites & Stories audiotour is een stadszwerftocht vol levendige geluidsfragmenten over de 40 gebouwen. De audiotour is vanaf 5 april gratis te downloaden op www.rotterdam2007.nl en vanaf 6 april ook te huur of te koop bij verschillende uitgiftepunten in de stad.

Paars
De Rotterdamse binnenstad kleurt paars: steeds meer gebouwen zijn voorzien van paarse kleurvlakken. Hiermee worden details van de gebouwen uitvergroot, onder de titel "Cliffhangers" en naar een ontwerp van Studio VollaersZwart. Nieuwe paarse aanwinsten zijn onder meer een Kubuswoning, de Delftse Poort, Het Witte Huis en de vijver van het Nederlands Architectuurinstituut. Hier drijven inmiddels honderden paarse ballen in het water.

X-Ray
Het ontwerpduo Traast & Gruson heeft verschillende 'specials' ontworpen voor het interieur van twaalf gebouwen. Met het thema 'X-ray; het onzichtbare zichtbaar maken' geven zij op verschillende manieren een kijkje in de geschiedenis van deze gebouwen. Zo maakt een speciale vitrage in Huis Sonneveld het oorspronkelijke uitzicht op het Land van Hoboken weer zichtbaar en laat een groot tapijt de gebruiksgeschiedenis van het Westelijk Handelsterrein zien.

Kinderen
Ook kinderen hoeven zich tijdens de Sites & Stories-route niet te vervelen. Speciaal voor hen zijn de Stad - Fantasiekaarten gemaakt, waarmee bijvoorbeeld de Euromast verandert in een draaimolen. Voor de iets oudere kinderen is er Stars in Architectuur: een Nederlandstalig boekje met leuke informatie over de gebouwen van Sites & Stories.

Fotoboek
Voor het boek "Sites & Stories: Rotterdam in 40 gebouwen" hebben de bewoners en gebruikers van de 40 gebouwen zelf foto´s gemaakt. Ze fotografeerden de interieurs en uitzichten van `hun´ gebouwen. Zo geeft een brugwachter van de Erasmusbrug een kijkje in de machinekamer, laat een bewoonster van Montevideo haar prachtige uitzicht zien en fotografeerde burgemeester Opstelten het uitzicht uit zijn werkkamer. Het boek is vanaf 6 april verkrijgbaar bij diverse boekhandels en de VVV Rotterdam Store.


---

Noot voor de redactie -