Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

dinsdag 3 april 2007

P. Priester, conservator

tel. (0111) 454462

(afwezig van do.5 tot en met ma. 9 april)

Middeleeuwse brandijzers tijdelijk terug in Zierikzee

Met het recht viel vroeger niet te spotten en wee degene die na een misstap in aanraking kwam met het gerecht. Die kon zijn borst natmaken. De tentoonstelling Baljuws, beulen en boeven die dit seizoen (tot en met 31 oktober) in het Maritiem museum aan de Mol in Zierikzee te zien is, laat dat overduidelijk zien. Tijdens het museumweekeinde van zaterdag 14 april en zondag 15 april kan iedereen deze expositie gratis bezoeken en huiveren bij alle strafwerktuigen die tentoongesteld zijn.
Het is niet mis wat deze expositie laat zien. De Zierikzeese brandijzers herinneren aan de zware (lijf)straffen die in vroeger tijden werden uitgedeeld. Deze brandijzers zijn tijdelijk terug in Zierikzee dankzij het museum de Gevangenpoort in 's-Gravenhage. In de negentiende eeuw zijn deze ijzers en ook andere voorwerpen van het Gravensteen naar Den Haag overgebracht. Op een van de ijzers is het wapen van Zierikzee afgebeeld. De zware hals- en voetboeien en het fors houten blok voor aan het been waren zeker geen pretje voor de veroordeelde.
De expositie bevat meer opmerkelijke voorwerpen, die elk hun eigen verhaal vertellen. Uit Veere komt een zeldzaam schandbord. Wie tot een schandstraf was veroordeeld, werd op het schavot aan een paal vastgeboden en kreeg een bord om zijn nek. Hierop stond met grote letters het misdrijf vermeld. In heel Nederland zijn nog maar twee of drie schandborden bewaard gebleven. Het schandbord uit Veere heeft als tekst: `Zij hebben de goede trouw als leugenaar geschonden'. Uniek zijn ook de strafhandjes: metalen vuisten die herinneren aan een misdrijf tegen de overheid. Zo is de vuist van Jan Pauwels uit Sluis te zien. Hij kreeg het in 1547 aan de stok met de gevangenisbewaarders. Voor straf werd zijn hand afgehakt. Als herinnering aan zijn misdaad moest hij een ijzeren vuist laten smeden. Deze werd samen met de tekst van het vonnis opgehangen in het stadhuis van Sluis. Het Sluise vuistje en een soortgelijke hand, die een bijl vasthoudt, zijn dit seizoen te zien in het Maritiem Museum. Maar ook het schoentje van Sara Janse Geldof en de steen van Francis de Groote, om maar eens iets te noemen, herinneren aan tijden waarin men niet zachtzinnig omsprong met de degenen die van het rechte pad waren afgeweken.
Het Maritiem museum is geopend van: ma t/m za 11-17 uur, zo 12-17 uur.