04.04.2007 / 13:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Landelijke clientenraad

Landelijke clientenraad

Jubileumcongres van de Landelijke Cliëntenraad
Nooit te oud voor sociale zekerheid, maar wel voor de arbeidsmarkt?

Wat is oud in de sociale zekerheid? Is doorwerken na het 65e levensjaar straks een keuze of een verplichting? Bestaan er nog betaalde banen voor 40-plussers? Wat zijn de mogelijkheden, rechten en plichten voor ouderen in de sociale zekerheid? Al deze vragen komen aan bod op donderdag 5 april a.s. Dan vindt in de Reehorst in Ede vanaf 10.00 uur het vijfde congres plaats van de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Het thema tijdens dit jubileumcongres is: Ouderen en Sociale Zekerheid.

Naud van Rooij (algemeen directeur MKB Nederland) en Agnes Jongerius (voorzitter FNV) zijn in het ochtenddeel de sprekers die hun licht over het thema laten schijnen. De stellingname van Naud van Rooij hierbij is: Uitvoeringsinstanties zijn niet werkgeversgericht. Agnes Jongerius neemt onder andere stelling tegen een versoepeling van het ontslagrecht, zij poneert de stelling: Het versoepelen van het ontslagrecht leidt niet tot meer werkgelegenheid voor oudere werkzoekenden, maar maakt deze groep alleen maar groter.
Een van de hoogtepunten is de Ab Harrewijn-rede. Een eerbetoon aan Ab Harrewijn en zijn grote inzet voor cliëntenparticipatie. Deze rede wordt voor de vijfde keer uitgesproken.
De lezing staat in het licht van cliëntenparticipatie. Elk jaar wordt een persoon uitgekozen die zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van cliëntenparticipatie. Wie dit jaar de rede uitspreekt, is nog een geheim. In de afgelopen 4 jaar waren de redenaren: Aart Jan de Geus (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Bert Bakker (Tweede Kamerlid D66), Raf Janssen, (scheidend directeur van Sjakuus) en Saskia Noorman-Den Uyl (Tweede Kamerlid PvdA). Aansluitend reikt jury-voorzitter Martin van der Krogt de Cliënt in Beeld Prijs 2007 uit. Deze bestaat uit een juryprijs en een publieksprijs. De deelnemers aan het congres bepalen wie de publieksprijs ontvangt. Het thema voor de prijs in 2007 is: De beste bijdrage ten behoeve van het armoedebeleid. Zeer actueel nu het kabinet heeft besloten 280 miljoen te besteden ten behoeve van een ruimhartiger armoedebeleid. De dag staat onder voorzitterschap van Marjolijn Uitzinger.

In verband met het vijfjarig jubileum brengt de LCR twee uitgaven uit. Een bundeling van alle Ab-Harrewijn redes verschijnt op de congresdag. In het voorjaar volgt een boekje met alle voordrachten en prijswinnaars van de Cliënt-in-beeld-Prijs.