Gemeente Brunssum

Vlonderbrug in Schutterspark ontsluit unieke natuur

Een 200 meter lange vlonderbrug maakt sinds 1 april 2007 een uniek stuk natuur in het Brunssumse Schutterspark weer toegankelijk voor bezoekers. De brug loopt over een onlangs hersteld hangven. Het hangven, een natuurgebied van 400 meter lang en 150 meter breed, herbergt een voor Europese begrippen unieke flora en fauna.

brug hangven3 brug hangven2 brug hangven1

Het openen van de vlonderbrug is de afsluiting van een grootscheeps herstel van twee hangvennen in het Schutterspark, in het oosten van Brunssum. Hangvennen ontstaan in hellingen waar op diverse plaatsen bronnen opborrelen - door de samenstelling van de bodem en van het terrein kan het water slechts langzaam wegsijpelen waardoor een drassig gebied ontstaat. Omdat de bodem in het Schutterspark uit mioceen-zand bestaat en zeer voedselarm is, is in de loop der tijd in de arme maar drassige grond een flora en fauna ontstaan die nergens anders in Nederland voorkomt en ook in de rest van Europa nauwelijks te vinden is. Tot de zeldzame plantensoorten behoren diverse orchideesoorten. Ook bijzonder is de combinatie van dopheide en struikheide. Beschermde diersoorten die in de hangven voorkomen, zijn de bruine kikker, de kamsalamander en het gentiaanblauwtje, een vlindersoort. De hangvennen zijn daarmee een schatkamer voor natuurliefhebbers en biologen.

De hangvennen zijn in de loop van de decennia door natuurlijke ontwikkelingen (bosvorming) gaan verdrogen. Door de vennen opnieuw te gaan plaggen, is de gemeente Brunssum vorig jaar begonnen met het herstellen van de oorspronkelijke natuurwaarden van het gebied. 2007 is het eerste jaar waarin het natuurgebied weer tot zijn oorspronkelijke staat kan uitgroeien.

Oude knuppelbrug

De vlonderbrug is aangelegd over het grootste van de twee herstelde hangvennen. De brug loopt schuin over het ven naar beneden, richting Rode Beek, over een lengte van ongeveer tweehonderd meter. Door de brug kunnen wandelaars het hangvennen-gebied betreden zonder risico op natte voeten. Ook wordt hierdoor de kwetsbare natuur beter beschermd tegen bezoekers. Verder maakt de brug dit deel van het Schutterspark bereikbaar voor mensen die minder goed ter been zijn.

De brug, die aangelegd is in de eerste drie maanden van 2007, vervangt een vroegere brug die ongeveer op dezelfde plek lag. Deze zogenaamde knuppelbrug is in de loop der jaren verrot en verdwenen. De nieuwe brug is gemaakt van duurzaam acaciahout, een Europees hardhout dat 25 jaar rotvrij blijft. De brug hangt tussen de 50 en 100 centimeter boven de grond - in de zomer, als de natuur op de hangvennen in volle bloei staat, lopen gebruikers van de brug in een zee van planten.

Het herstel van de hangvennen en de aanleg van de nieuwe vlonderbrug passen in het streven van de gemeente Brunssum om de toeristisch-recreatieve kwaliteiten van het Schutterspark te versterken. Daartoe zijn sinds 2006 diverse initatieven ondernomen, waaronder de renaturering van de Rode Beek, het vernieuwen van de kinderboerderij, het aantrekken van nieuwe attracties (minihaven) en het opwaarderen van de wandel- en rijpaden.


---