AutoRai

Nieuwe Jeep Cherokee voor de USA

(4/5/2007)
Jeep onthult op de autotentoonstelling van New York (6-15 april) de nieuwe Cherokee voor de Amerikaanse markt. De auto valt op door zijn stoere looks met duidelijke invloeden van de oorspronkelijke Cherokee. Ook onderhuids is er veel veranderd: de nieuwe Cherokee beschikt over een onafhankelijke voorwielophanging. Daarnaast is hij leverbaar met keus uit twee vierwielaandrijvingsystemen waaronder het nieuwe Selec-Trac II.

Jeep gaat in hoog tempo door met het uitbreiden én het vernieuwen van het programma. Recentelijk is het gamma uitgebreid met de zevenzits Commander en de compacte modellen Patriot en Compass, die alle op de AutoRAI te zien zijn.

Bij voorbaat een klassieker
De nieuwe Cherokee (die in Amerika overigens onder de naam Liberty door het leven gaat), is onmiddellijk herkenbaar als een echte Jeep. Kenmerkend voor zijn uiterlijk zijn de rechte lijnen en de stoere, hoekige vormgeving. De liefhebbers en kenners denken dan gelijk terug aan de Cherokee die in de jaren â80 en â90 zo populair was en nu op weg is een klassieker te worden. Mede dankzij de uitgesproken en herkenbare carrosserievorm is het interieur en het bagagecompartiment van de Cherokee nog ruimer. Wat de aantrekkingskracht nog eens extra vergroot is het nieuwe Sky Slider ⢠dak. Dit is een canvas schuifdak dat naar keuze naar voren of naar achteren kan worden geopend en daardoor biedt nu ook deze Jeep een optimale open-air ervaring.


2x 4x4
De nieuwe Cherokee is uitsluitend leverbaar met vierwielaandrijving. Afhankelijk van de uitvoering wordt hij geleverd met de inschakelbare Command-Trac vierwielaandrijving of de Selec-Trac II permanente vierwielaandrijving. Alle modellen hebben nu onafhankelijke voorwielophanging en een starre achteras met vijf geleidearmen. Daarmee combineert de Cherokee ongeëvenaarde terreinkwaliteiten (alle modellen zijn uiteraard Trail Rated) met een nogmaals verbeterd comfort en weggedrag bij alledaags gebruik.


1x V6
In Amerika wordt de nieuwe Cherokee geleverd met een 3,7-liter V6. Deze is kwistig met zowel vermogen (157 kW/210 pk ) als koppel (319 Nm bij 4000 t/min). De V6 wordt geleverd in combinatie met een comfortabele automaat. Voor Europa zal, net als nu, ook een diesel leverbaar worden.

Veilig
De nieuwe Cherokee behoort tot de veiligste autoâs in zijn klasse. Niet alleen door zijn sterke structuur en de stabiele wegligging, maar ook door het brede scala aan veiligheidsvoorzieningen zoals ESP, Traction Control, ABS, Brake Assist System en het unieke Roll Over Mitigation (dit systeem stabiliseert de auto zelfs onder extreme omstandigheden). Ook de sidebags, de regensensor en het waarschuwingssysteem voor de bandenspanning dragen bij aan een veilige verkeersdeelname.

Handig en onderhoudend
Uiteraard is ook de Cherokee in alle opzichten klaar voor avontuur. Zijn interieur is ruim én praktisch. De stoelen zijn bijvoorbeeld bekleed met vuil- en vlekkenwerende stoffen. Onder de bagageruimte bevindt zich nog een ruim bemeten én waterdicht vak â handig voor bijvoorbeeld modderige laarzen.

De Cherokee is leverbaar met het MyGig Multimedia Infotainment System waarin audio-, navigatie- en entertainmentfuncties zijn geïntegreerd. Daarmee is het bijvoorbeeld geschikt voor het spelen van games en het afspelen van dvdâs. MyGig omvat ook UConnect voor handsfree bellen via Bluetooth.

De nieuwe Cherokee gaat als 2008-model in productie in de Toledo North Assembly Plant in Toledo (Ohio). In de eerste helft van 2008 wordt hij ook in ons land verwacht.