Stichting Natuur en Milieu

Voorspellingen klimaatrapport noodzaken preventief klimaatbeleid

4 april 2007 - Het deze week verschijnende rapport van het klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties beschrijft dramatische gevolgen van de klimaatverandering voor land- en bosbouw, visserij, natuur en de zoetwatervoorraden. Vrijwel alle landen in de wereld worden getroffen. Mirjam de Rijk, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu: "Topprioriteit is het voorkómen van grote klimaatveranderingen en daarmee veel menselijk leed en schade aan de natuur." Ze noemt het ronduit bizar dat in Nederland wordt gesproken over de bouw van enkele nieuwe kolencentrales. "Wij vinden dat de Nederlandse regering alle voorgenomen besluiten moet gaan toetsen aan de effecten die ze hebben voor het klimaat", aldus Mirjam de Rijk.

Grote klimaatveranderingen zullen ernstige gevolgen hebben voor bijna alle landen in de wereld. Maar de pijn wordt ongelijk verdeeld. Ontwikkelingslanden worden het hardst getroffen door overstromingen, droogtes en stormen. En anders dan de industrielanden kunnen zij geen miljarden uitgeven om zichzelf te beschermen. Natuur en Milieu vindt dat westerse landen de morele plicht hebben ontwikkelingslanden 'klimaathulp' te geven om zich tegen klimaatrampen te beschermen. Ook de natuur heeft hulp nodig. In Zuid-Amerika zullen delen van het Amazonewoud in savanne of zelfs in woestijn veranderen. Bij een matige opwarming van de aarde zal een derde van alle planten en diersoorten ter wereld met uitsterven bedreigd worden. In extreme scenario's zou zelfs de helft van alle soorten verdwijnen. Om te voorkomen dat soorten door schuivende klimaatzones in de knel komen moet het Europese netwerk van aaneengesloten natuurgebieden (Natura 2000) versneld worden gerealiseerd.

Voorkómen
Topprioriteit is het voorkómen van grote klimaatveranderingen. De topeconoom Nicholas Stern berekende al dat niets doen het allerduurst is. De Nederlandse regering moet daarom haast maken met het nemen van concrete maatregelen. Mirjam de Rijk: "Natuurlijk moeten we ons ook voorbereiden op klimaatverandering, bijvoorbeeld met dijkverhogingen. Maar zonder preventieve maatregelen loopt het echt uit de hand." Dat er in Nederland plannen zijn voor het bouwen van vier of vijf nieuwe kolencentrales zónder CO2-opslag is volgens Natuur en Milieu ronduit bizar. Beslissingen daarover worden heel binnenkort genomen. Mirjam de Rijk: "De bouw van nieuwe kolencentrales zónder CO2-opslag is het opendraaien van nieuwe kranen terwijl je aan het dweilen bent. De klimaatwinst die met andere maatregelen wordt behaald, verdampt direct weer, want één centrale stoot net zoveel broeikasgassen uit als 2 miljoen auto's." Met de invoering van een klimaattoets voor alle voorgenomen overheidsbeslissingen zouden dit soort foute keuzes voorkomen kunnen worden.

Publicatiedatum: 05-04-2007