Gemeente Barneveld


Barneveld maakt het starters makkelijker een huis te kopen

De gemeenteraad van Barneveld heeft besloten om met ingang van 1 mei 2007 VROM Startersleningen aan te bieden. Dit betekent een verdubbeling van de al bestaande mogelijkheid voor startersleningen. De gemeente wil het hiermee voor starters gemakkelijker maken om een huis te kopen. Afhankelijk van het inkomen kan tot maximaal 35.000 worden geleend tegen gunstige voorwaarden.

Wat is het?
De VROM Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het is een annuĂŻteitenlening met een looptijd van 30 jaar. De lening beweegt mee met de inkomensontwikkeling van de koper. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Daarna laat de koper het inkomen opnieuw toetsen om te bepalen hoe hoog de lasten kunnen worden. De verwachting is dat het inkomen van de koper dusdanig groeit dat na verloop van tijd de marktconforme rente en aflossing kan worden betaald.

Voor wie?
De VROM Starterslening is bedoeld voor starters. De Starterslening kan worden aangevraagd voor de aankoop van een nieuwbouwwoning, maar ook voor de aankoop van een huurwoning van Woningstichting Barneveld, indien deze gelegenheid zich voordoet. De maximale koopprijs van de (nieuwe) woning mag niet hoger zijn dan 200.000. De hoogte van de starterslening bedraagt maximaal 20% van de koopsom en is maximaal 35.000. Voor de regeling geldt dat wie het eerst komt wie het eerst maalt. Dus als het fonds op is, worden er geen nieuwe aanvragen in behandeling genomen.

Hoe werkt het?
De gemeente bepaalt op basis van de Verordening VROM Starterslening of de aanvrager tot de doelgroep behoort. Als de kandidaat-koper besluit om een woning te kopen, neemt de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) de aanvraag in behandeling, toetst het inkomen en adviseert de gemeente over de hoogte van de starterslening. De gemeente wijst de lening toe met een 'toewijzingsbrief' (offerte). De koper gaat met deze offerte naar een hypotheekverstrekker voor de rest van de benodigde financiering. Belangstellenden kunnen bij de gemeente een aanvraagformulier opvragen en er zijn informatiebrochures beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met de balie Ruimte, Bouwen, Wonen, (0342) 495 911 of de heer E. Komdeur van afdeling Ruimte, Bouwen en Wonen, (0342) 495 468.

Meer leningen
Nu kunnen starters ook al een lening krijgen. De gemeente en de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting boden de afgelopen jaren al een starterslening aan als aanvulling op de eerste hypotheek van de starter. Door een samenwerking met het ministerie van VROM, die extra middelen ter beschikking heeft gesteld, kunnen nu tweemaal zoveel starters van de regeling gebruik maken.

Barneveld, 5 april 2007
07042
Mutatiedatum 05/04/2007