Wereld Natuur Fonds Nederland

WNF: Tien natuurjuwelen krijgen het (te) warm

Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt dat tien van 's werelds belangrijkste natuurwonderen teloorgaan als het klimaat in het huidige tempo blijft opwarmen.

Aan de vooravond van de publicatie van het tweede IPCC-klimaatrapport schetst het Wereld Natuur Fonds in een eigen publicatie ("Saving the world's natural wonders from climate change") de verwoestende gevolgen van klimaatverandering op o.a. gletsjers in de Himalaya, het Amazonewoud, de Yangtze-rivier, zeeschildpadden in de Cariben en tijgers in India. WNF heeft 10 belangrijke natuurwonderen in kaart gebracht waar de organisatie dagelijks wordt geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en hard aan het werk is om de natuur te beschermen.

De koraalriffen van het Great Barrier Reef (Australië) verbleken door opwarming van het zeewater. In de Yangtze-rivier in China dreigt watertekort omdat de gletsjers aan de bron steeds kleiner worden. Bosbranden bedreigen de bossen van het Andesgebergte in Chili en Argentinië, waar bomen van 3000 jaar oud staan. Al deze wereldwonderen, van tijger tot zeeschildpad en van Chihuahua-woestijn tot Amazone, lijden onder de stijgende temperaturen. Voor sommige van deze natuurjuwelen is er met aanpassing aan het broeikaseffect nog wel tijd te winnen, maar deze gebieden en diersoorten echt redden kan alleen met drastische maatregelen om het broeikaseffect tegen te gaan, aldus het Wereld Natuur Fonds.

"We vragen regeringsleiders serieuze maatregelen te nemen om hun CO2-uitstoot die tot het broeikaseffect leidt, te verminderen. Tegelijkertijd laten we in veldprojecten zien hoe overheid en bevolking zich het beste kunnen aanpassen aan klimaatgevolgen", aldus Johan van de Gronden, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. "De activiteiten variëren van waterbesparende irrigatieprojecten tot het uitbreiden van natuurreservaten. We proberen als het ware tijd te winnen voor de natuur, totdat er op andere fronten genoeg actie ondernomen wordt."

////////////////////

Beschikbaar:
1. perspakket met updates van de IPCC-vergadering op www.panda.org/presspack/climate. 2. broadcast beeldmateriaal (te dowloaden) via www.thenewsmarket.com/wwf. Nieuwkomers moeten zich eerst op de site registreren. Voor vragen over de site: wwf@thenewsmarket.com.