Gemeente Echt-Susteren


Yvonne en Baron: Bewegen moet leuk zijn

BIND.JPG

Wie de gemeentepagina van de gemeente regelmatig leest, komt de termen BIND en BOS geregeld tegen. Het zijn twee onafhankelijke subsidies met toch een duidelijk verband. De gemeente Echt-Susteren zet ze via Stichting SWE Welzijnswerk in om onder andere de bevolking van Echt-Susteren in beweging te krijgen. Yvonne Damen en Baron Prickett coördineren de activiteiten met een enorm enthousiasme.

Yvonne is coördinator van BIND namens de gemeenten Echt-Susteren, de voormalige gemeente Maasbracht en de gemeente Roerdalen (inclusief voormalige gemeente Ambt Montfort). BIND staat voor Beweging in nieuwe dimensies. Het is een breedtesportimpuls (subsidie) project van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een structurele toename van het aantal inwoners dat aan sport en bewegen gaat doen als doel.

Baron Prickett is sinds 1 december 2006 in dienst van SWE en coördineert de activiteiten die voortvloeien uit de BOS-impuls. BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport en is ook een regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie wil met deze subsidie de gemeenten ondersteunen bij hun aanpak van achterstanden van jeugdigen van 12 tot 19 jaar op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport en bewegen. De achterstanden uiten zich in ongezond leefgedrag, overgewicht, bewegingsarmoede, rondhangen uit verveling, psychosociale problemen, gebrek aan sociale vaardigheden, voortijdig schoolverlaten (schooluitval) en (kleine) criminaliteit. Naast het verminderen van deze achterstanden is het BOS-impuls erop gericht de door buurtbewoners ervaren overlast veroorzaakt door jongeren te bestrijden. In de BOS-impuls staat de samenwerking tussen lokale spelers op de terreinen buurt, onderwijs en sport centraal. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld (sport)activiteiten aansluitend op schooltijden worden georganiseerd, gericht op het verminderen van overgewicht of overlast.

Activiteiten

BIND bestaat al sinds januari 2005 en heeft een looptijd van vier jaar. Als startactiviteit heeft Yvonne enkele cursussen Nordic Walking georganiseerd. BIND heeft ook een eigen logo dat bij elke publicatie terugkomt. Zo hebben de activiteiten een eigen smoel en dat is goed voor de herkenbaarheid, licht Yvonne toe. Onder de naam BIND proberen de drie gemeenten via het organiseren van bewegingsactiviteiten, het opzetten van projecten en het ondersteunen van sportverenigingen zo veel mogelijk inwoners aan te zetten tot sportdeelname in combinatie met een gezonde leefstijl. De activiteiten zijn onder te verdelen in:


- Verenigingsondersteuning;


- Sport, bewegen en gezondheid (SBG);


- Buurt, Onderwijs en Sport (BOS).

De laatste is de connectie met de BOS-impuls.

Een collega van het Steunpunt Vrijwilligers coördineert de verenigingsondersteuning. Deze bestaat uit informatiebijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties, onder andere over fondsenwerving, het vinden van vrijwilligers en fiscale aspecten, cursus Sociale Hygiëne en Instructies Verantwoord Alcoholgebruik voor verenigingen die een kantine of bar beheren. Het traject Vereniging van de toekomst is meer beleidsmatig om een gezamenlijke toekomstvisie te ontwikkelen en hoe daar naar toe te werken. Daarnaast wordt Informatie en advies op maat voor sportaanbieders aangeboden.

Het BIND 55+ Galm- en Scala project heeft ook zijn vruchten afgeworpen. GALM staat voor Groningen Actief Leven Model en is ontworpen door Bewegingswetenschappers van de Universiteit van Groningen en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. BIND 55+ scala is voor mensen met een chronische aandoening. Gedurende twaalf maanden hebben de deelnemers vier stappen doorlopen. Eerst ondergingen ze een fitheidstest met gezondheidsadviezen, daarna volgden ze een bewegingsintroductieprogramma en aansluitend een vervolgprogramma. Aan het eind van het traject werd een tweede fitheidstest afgenomen die de basis vormde voor het eindadvies. Het project is gericht op 55-65 jarigen. Yvonne geeft aan dat het project een succes is: In Susteren, Dieteren en Nieuwstadt zijn vier actieve groepen van ongeveer 15 mensen per groep, bijna 60 mensen zijn blijven sporten. Een aantal mensen is bij een andere organisatie gaan bewegen. Het blijkt ook uit de tweede meting, de mensen zijn gezonder geworden en hebben meer sociale contacten. Ze benadrukt dat het belangrijk is een goed kader te hebben. Daar bedoelen we lesgevers mee. Als enthousiaste en deskundige mensen een sportgroep leiden, zijn de deelnemers gemotiveerd om te sporten en blijven ze dat ook doen.

Slim Kids is een cursus voor kinderen met een dreigend overgewicht. Het is een sportief programma in combinatie met voedingslessen voor ouders en kind. Momenteel nemen negen kinderen deel aan de cursus Slim Kids in de Baandert.

Onder de naam Kies voor Hart en Sport wordt gezondheidsvoorlichting gecombineerd met diverse sportkennismakingsactiviteiten, een landelijke sportdag en de mogelijkheid om bij sportverenigingen een aantal introductielessen te volgen. Deze activiteit is bedoeld voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Voor 2007 zijn de inschrijvingen zojuist afgesloten, maar volgend jaar hebben de kinderen en sportaanbieders weer een nieuwe mogelijkheid om mee te doen, aldus Yvonne.

Baron geeft sinds eind december 2006 uitvoering aan het deelproject BOS. Voor het uitvoeren van de drie gehonoreerde projecten is 600.000,- beschikbaar. Het gaat om een project in de kernen Echt, Sint Joost, Pey, Maria Hoop en Koningsbosch, een project in de kernen Nieuwstadt, Susteren en Roosteren en een project voor het voortgezet onderwijs. De uitvoering van de projecten is gestart op 1 januari 2007.

Baron heeft vooruitlopend hierop in de kerstvakantie een paar voetbalwedstrijden georganiseerd in gymzalen. Die staan op dat moment toch leeg, licht hij toe. Het is zonde om ze niet te gebruiken. Ik organiseerde daarom zowel in Echt als in Susteren enkele voetbalwedstrijden. Het was een open aanbod. Uiteindelijk telden we zestig deelnemers tussen de 13 en 21 jaar. Voor zon eerste keer vind ik dat een succes. Dit was een voorzichtig begin dat hij in de carnavalsvakantie herhaalde.

Het doel is om kinderen en jongeren bij elkaar te brengen, aldus Baron. Het voordeel van het werken vanuit Stichting Welzijnswerk Echt is dat je nauw contact hebt met de jongerenwerkers en de jongeren. Kinderen en jongeren willen iets doen dat ze leuk vinden. Het is dus belangrijk dat de activiteiten aansluiten bij hun behoefte. Het hoeft niet direct een ingewikkeld georganiseerd toernooi te zijn. In samenwerking met the Curve is door Baron een tafelvoetbaltoernooi georganiseerd. Bij Purple Haze is momenteel een darttoernooi.

Baron bekijkt op dit moment mogelijkheden om met het Bisschoppelijk College Echt en verenigingen activiteiten op te zetten. Dergelijke activiteiten zijn niet alleen gericht op sporten, maar ook op gezond eten. Het doel is dat minder jongeren de school vroegtijdig verlaten en dat ze een positieve tijdsbesteding hebben. Hoewel hangen bij jongeren hoort, moet dat niet uitmonden in kattenkwaad. Bewegen, sporten en andere activiteiten kunnen hieraan bijdragen.

Baron nog is maar kort geleden gestart, maar hij heeft al ideeën genoeg. Hierover volgen meer berichten op de gemeentepagina in t Waekblaad. De officiële start van de BOS-impuls wordt op dit moment voorbereid en is op 12 mei . Op het BOS Spektakel is de nieuwste rage voor jongeren de roadshow van DDR (Dance Dance Revolution). Dit zijn speciale dans maten, waarmee je andere deelnemers kunt uitdagen voor punten. Alles is via een computer met beeld en geluid, dus de jongeren zijn aan het computeren en sporten tegelijk .Verder is er een klimberg en vele andere activiteiten. Ook hierover volgt meer informatie via onder andere de gemeentepagina.

Conclusie

De twee coördinatoren zetten telkens weer interessante projecten op om meer mensen te laten bewegen, verenigingen te ondersteunen en de gezondheid te bevorderen. Het gaat erom dat de mensen, kinderen, jeugdigen of ouderen bewegen echt leuk (gaan) vinden. Bovendien geef je mensen de ruimte om elkaar te ontmoeten en samen te bewegen. Wij vinden het prachtig om daar een steentje aan te kunnen bijdragen, aldus Yvonne en Baron.