Gemeente Echt-Susteren


Een bedrijf starten vanuit een bijstandsuitkering

Jos B.JPG

Bij uitstroom uit de bijstand wordt gedacht aan het werken in loondienst. Echter, het werken als zelfstandige is ook een mogelijkheid om zelf inkomen te krijgen. Het Bijstandsbesluit Zelfstandigen (Bbz) biedt deze mogelijkheid. Hiervoor moet de gemeente vooraf toestemming geven. De gemeente kan een bedrijfskapitaal en een periodieke uitkering voor levensonderhoud in de eerste periode na de start van het bedrijf verstrekken. De uitkering voor levensonderhoud en het bedrijfskapitaal worden altijd in de vorm van een lening betaald.

Thijs Terpstra is met de hulp van de gemeente een bedrijf begonnen. Wethouder Jos Beckers feliciteert Thijs met de start van zijn onderneming. Graag willen wij van de jonge starter weten hoe hij terug kijkt op de begeleiding door de gemeente en hoe het hem tot nu toe vergaan is als zelfstandige.

Hoe ben je in de WWB-uitkering gekomen?

"Ik heb vanaf mijn zeventiende jaar altijd gewerkt. Productie, koerierdiensten Benelux, ben enkele jaren werkzaam geweest als operator en ik heb een tijdje WW-uitkering ontvangen. Eind 2005 heb ik een WWB-uitkering aangevraagd bij de gemeente Echt-Susteren."

Hoe ben je tot het idee gekomen om als zelfstandige te beginnen?

"Het idee om voor mezelf te beginnen is vanuit mijn ervaring in sloopwerk begonnen. Ik had contact met een sloper die veel grote sloopwerkprojecten deed. Niet iedereen kan dit werk doen. Je moet inzicht hebben en resultaat willen zien. Veel regelen. Structuur aanbrengen op de werklocatie. Niet vies zijn om je handen vuil te maken en het is hard werken. Dit past bij mij. Ik vind het fijn om contacten te onderhouden en te netwerken. Het zelf invloed hebben op het reilen en zeilen van een bedrijf. Een eigen bedrijf was een stap die ik wilde zetten omdat ik mogelijkheden zag voor een goed sloopbedrijf in de gemeente Echt-Susteren en omliggende gemeenten."

Hoe zag je het in eerste instantie: een eigen bedrijf beginnen? Wat dacht je hiervoor te moeten doen?

"Ik was al een tijd bezig met het idee om als zelfstandige te gaan werken. Tijdens mijn WW periode heb ik dit al aangegeven bij het UWV. Uiteindelijk heb ik een ondernemersplan geschreven en dacht dat dit voldoende was om een bedrijf te beginnen."

Je moest een voorbereidingsfase doorlopen voordat je uiteindelijk de aanvraag voor een Bbz-uitkering kon doen. In deze fase moest je het ondernemingsplan schrijven en diverse cursussen volgen. Hoe verliep dit?

"Mijn eerste opzet voor een bedrijfsplan bleek niet voldoende te zijn. Via de begeleiding van het IMK en met adviezen van mijn ouders is het gelukt een beter ondernemingsplan op te stellen. Het uiteindelijke ondernemingsplan is hierdoor veel uitgebreider en realistischer geworden. Het is mij duidelijk geworden dat niet alleen hard werken en kennis van sloopwerken, maar ook inzicht hebben in de financiële administratie van het bedrijf belangrijk is. Het volgen van de verplichte cursussen en workshops gericht op financiële kennis en inzicht in de markt duurde mij eigenlijk te lang. Ik wilde heel graag aan de slag en zag op tegen deze voorbereidingsfase. Toch heb ik hier belangrijke dingen geleerd zoals administratie, geldbeheer, regels en organisatie, omzet, prijsberekening, investeren en promotie en verkoop. Natuurlijk heb ik ook geleerd naar klanten en concurrenten te kijken. Uiteindelijk heeft dit voortraject resultaat gehad. Ik kreeg voldoende tijd om te kijken hoe ik toekomstige klanten zou benaderen. Hierdoor had ik bij de start direct al meerdere opdrachten."

Uiteindelijk vroeg je de Bbz-uitkering aan. Hoe heb je dat ervaren?

"Spannend. Ik was al een jaar bezig met de voorbereiding. Het wachten was op de beslissing van de gemeente. Wordt het plan goedgekeurd? De aanvraag kon ook afgewezen worden. Je ondernemingsplan, de mogelijkheden, de investeringen, levensonderhoud. Alles wordt goed bekeken. Uiteindelijk had ik voor mezelf uitgemaakt dat ik toch begonnen was. De nodige opdrachten had ik al binnen voor mijn bedrijf. Maar of ik het gered had? De vraag is of ik inderdaad voldoende investeringen had kunnen doen."

Wat voor soort bedrijf heb je?

"Terpstra Sloopwerken: Interieursloop Renovatiesloop Totaalsloop. Dus alle voorkomende sloopwerken voor aannemers maar ook voor particulieren. Wij slopen bijna alles, badkamers, keukens, vloeren, huizen, winkels. Grote en kleine projecten. Mijn slogan is, "Slopen is ons vak". Daar ben ik heel trots op."

Aan jou is bedrijfskapitaal en een uitkering voor levensonderhoud toegekend. Wat heb je met dit geld gedaan?

"Het bedrijfskapitaal dat ik van de gemeente heb gekregen is geraamd op grond van het ondernemingsplan. Hier ben ik onder gebleven. Ik heb bijvoorbeeld de goedkoopste offertes en prijzen bedongen bij de investeringen die ik moest doen. Want het is een lening, je moet alles terugbetalen. Hoe minder hoe beter! Mijn bedrijf doet het goed. De uitkering voor levensonderhoud heb ik bijna direct kunnen laten stopzetten bij de start. "

Gebruik je het ondernemingsplan nog? Komt de praktijk nog overeen met het ondernemingsplan?

"Ik heb het ondernemingsplan pas nog bekeken, de groei van het bedrijf gaat veel sneller dan was geraamd. Deze groei maakt het mogelijk om verdere stappen te zetten."

Hoe kijk je terug op de hulp door de gemeente?

"De gemeente, vooral mevrouw M. van Kruisbergen van sociale zaken heeft direct positief gereageerd op mijn plannen voor een sloopbedrijf en de mogelijkheden geboden om deze verder uit te werken. Ik ben zeer tevreden over de hulp die ik kreeg in de voorbereiding naar mijn bedrijf. Ik zou tegen iedereen willen zeggen die van plan is via de Bbz-regeling te starten: `Ga bij de gemeente informeren naar de mogelijkheden'."

Hoe kijk je nu naar het ondernemerschap? Is dit zoals jij je had voorgesteld?

"Eigen baas zijn, is mij op het lijf geschreven. Ik heb de goede keuze gemaakt. De Bbz-regeling is een regeling die het ondernemers mogelijk maakt met meer zekerheid hun onderneming op te bouwen, indien nodig met een aanvulling op het inkomen."

Hoe zie je de toekomst?

"Ik zie de toekomst bijzonder positief. Mijn klanten zijn tevreden met mijn werk. Ik krijg goede reclames. Ik kan zeggen dat ik heel veel vertrouwen heb in de toekomst van mijn bedrijf."