Gemeente Echt-Susteren


Rijkswaterstaat helpt bij opruimen zwerfvuil na hoogwater

Ieder jaar na het zogenaamde hoogwaterseizoen (november - april) liggen de oevers langs de Maas vol afval dat door het water is meegevoerd. Het opruimen daarvan is een verantwoordelijkheid van de terreinbeheerders en eigenaren. Om het opruimen te stimuleren neemt Rijkswaterstaat de kosten voor het afvoeren en werken van dit zwerfvuil voor zijn rekening.

Van de eigenaren, pachters, natuurterreinbeheerders en andere direct betrokkenen wordt verwacht dat zij zelf zorgdragen voor het verzamelen van het zwerfvuil op hun percelen. Belangrijk is dat u onderscheid maakt tussen organisch en anorganisch vuil:


- Onder organisch zwerfvuil wordt resten van planten, struiken en bomen verstaan, die door de Maas worden meegevoerd en langs de oevers wordt afgezet; dit afval wordt afgevoerd naar een composteerbedrijf.


- Onder anorganisch zwerfvuil worden alle andere meegevoerde materialen verstaan, dus afvalstoffen die niet verwerkt kunnen worden tot compost, maar afgevoerd moeten worden naar een afvalverwerkingsbedrijf.

Verder wordt van u verwacht dat u het gescheiden zwerfvuil op een locatie verzamelt, die voor een transporteur goed bereikbaar en duidelijk traceerbaar is. U kunt het verzamelde vuil vervolgens aan Rijkswaterstaat aanbieden door telefonisch een melding te doen bij de Vuilwaterwacht van Rijkswaterstaat op nummer 0800-0341 (gratis nummer dag en nacht bereikbaar).

De Vuilwaterwacht registreert de melding en zorgt ervoor dat u wordt teruggebeld om een afspraak te maken over het tijdstip en de wijze waarop het zwerfvuil wordt opgehaald, en op welke locatie. Wij kunnen u op twee manieren van dienst zijn:


- We kunnen het verzamelde zwerfvuil met een zogenaamde `knijperauto' laten ophalen.


- We kunnen een vuilcontainer laten plaatsen, die vervolgens door u wordt gevuld met zwerfvuil, waarna wij de container weer laten ophalen.

Rijkswaterstaat ziet er samen met de gecontracteerde bedrijven op toe dat er geen misbruik van de diensten wordt gemaakt. Onder misbruik wordt verstaan: het aanbieden van afval dat niet afkomstig is uit de Maas. Zwerfvuil afkomstig uit de rivier is als zodanig goed herkenbaar, dus iedere vorm van ander afval zal niet meegenomen worden door Rijkswaterstaat. Hiermee probeert Rijkswaterstaat te voorkomen dat er ander afval, bijvoorbeeld sloopafval of andersoortig afval, op kosten van Rijkswaterstaat wordt gedumpt. Bij misbruik wordt de verantwoordelijke (milieu-)handhavingsdienst ingeschakeld.