Gemeente Asten


05-04-2007
Rapport Rekenkamercommissie inzake handhaving

Rapport Rekenkamercommissie over de handhaving van de regelgeving op de beleidsterreinen bouwen en ruimtelijke ordening

Onderzoek
De Rekenkamercommissie van de gemeente Asten heeft een rapport met de titel "Handhaven: Recht of Onrecht?" aan de gemeenteraad aangeboden. De commissie heeft onderzocht hoe de regelgeving op de terreinen bouwen en ruimtelijke ordening in de periode 2003-2005 werd gehandhaafd.
Centrale vraag voor het onderzoek was of de uitvoering van handhavingactiviteiten in overeenstemming is geweest met het toen vigerende beleid en of er situaties geweest zijn waar bij een gelijke problematiek op verschillende wijze is gehandhaafd.

Conclusie
De commissie concludeert dat er geen aanwijzingen zijn dat in gelijke gevallen niet gelijk zou zijn gehandeld. In die gevallen waarin het college soepelheid heeft betracht bij de daadwerkelijke tenuitvoerlegging van maatregelen is dat beargumenteerd gebeurd. Wel kan bij raadsleden en betrokken belanghebbenden of derden het beeld ontstaan dat in sommige gevallen het college van burgemeester en wethouders willekeurig heeft gehandeld. Het onderzoek maakt duidelijk dat de belangrijkste verklaring daarvoor gezocht moet worden in de ontoereikende communicatie, waardoor sprake is van onvoldoende bekendheid met de achtergronden van een concreet geval en de in die situatie gehanteerde afweging om al dan niet tot handhaving over te gaan. Een gestructureerde informatievoorziening aan de raad of commissies uit de raad die de afweging in een individueel geval van een breder beleidskader voorziet,ontbreekt.

Aanbevelingen
De rekenkamercommissie beveelt daarom aan de communicatie rondom het handhavingsbeleid en de uitvoering van dat beleid tussen gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders en de medewerkers te verbeteren, waarbij ook de uitwisseling van informatie vanuit de gemeenteraad naar de organisatie aandacht verdient. Dat zou kunnen door in het integraal handhavingprogramma voor de jaren 2007-2010 niet alleen het beleidskader te formuleren en door de raad te laten vaststellen, maar daarbij ook aan te geven op welke wijze de raad het beleid kan volgen en zo nodig bijstellen.

Rapport Handhaven: Recht of Onrecht