Veilig Amsterdam


Dienst Stadstoezciht - Wetsvoorstel Bestuurlijke Boete naar Eerste Kamer

05/04/2007 - Gemeenten meer invloed op handhaving Bij gemeente- en stadsdeelbesturen leeft al langere tijd de behoefte meer invloed te hebben op (integrale) handhaving. Het aannemen door de Tweede Kamer van de twee wetsvoorstellen bestuurlijke boete voor de aanpak van kleine ergernissen, fout parkeren/stilstaan en lichte verkeersovertredingen sluit goed aan op deze behoefte.

Bestuurlijke handhaving aanvulling op strafrechtelijke handhaving Gemeente- en stadsdeelbesturen zijn in deze wetsvoorstellen voor het bestraffen van dit soort overtredingen minder afhankelijk van het openbaar ministerie en de politie. Beide conceptwetsvoorstellen ondersteunen en versterken dan ook de al langer zichtbare en tastbare verschuiving van alleen strafrechtelijke naar ook bestuurlijke handhaving. Voor het Openbaar Ministerie en de politie ontstaat op deze wijze meer ruimte om zich te concentreren op het opsporen en vervolgen van zware criminaliteit.

De twee goedgekeurde wetsvoorstellen treft u als bijlage bij dit bericht aan. De wetsvoorstellen gaan nu naar de Eerste Kamer, wanneer deze daar behandeld worden is nog onbekend.

MTV-ers samen met politie op stap

Kijk ook bij

> Medewerkers Toezicht & Veiligheid »
> site Stadstoezicht Amsterdam »
> Landelijk beleid »
> Wetsvoorstel Bestuurlijke Boete 1 (download, 43kb) » > Wetsvoorstel Bestuurlijke Boete 2 (download, 31kb) »