Beheerd vermogen stijgt met ruim EUR 10 miljard


05.04.2007 / 11:15 / Rubriek: Economie / Organisatie: Robeco nederland bv

Robeco nederland bv

Rotterdam, 5 april 2007

PERSBERICHT

Beheerd vermogen stijgt met ruim EUR 10 miljard, nettowinst stijgt met EUR 41 miljoen

Het beheerd vermogen van Robeco is in 2006 met 7,7% (EUR 10,1 miljard) gestegen tot EUR 141,7 miljard. De instroom van nieuw geld van klanten bedroeg EUR 5,8 miljard, waarmee 2006 wat netto cashflow betreft voor Robeco een van de beste jaren ooit is geworden. Met de acquisitie van het Zwitserse SAM Group heeft Robeco zijn activiteiten op het gebied van duurzaam beleggen verder versterkt. De nettowinst over 2006 bedraagt EUR 193 miljoen, een stijging met EUR 41 miljoen ten opzichte van 2005.

Grote cash inflow
De netto cash inflow van EUR 5,8 miljard is evenwichtig verdeeld over de Europese en de Amerikaanse activiteiten, en over particuliere klanten en institutionele beleggers. Dat de internationale samenwerking tussen de verschillende entiteiten goed op gang is gekomen blijkt wel uit twee grote institutionele mandaten die in Noord-Amerika werden toegezegd voor de in Rotterdam beheerde emerging-marketsstrategie (bij elkaar goed voor circa USD 1 miljard). Ook de introductie van de Rabo Liquidity Funds (EUR 2,0 miljard) leverde een significante bijdrage aan de groei van de institutionele business. De netto cashflow in retailproducten kwam grotendeels uit de Verenigde Staten, waar de beleggingsfondsen van dochteronderneming Harbor Capital Advisors een netto cash inflow van USD 3,5 miljard kenden, een nieuw record. Cash outflow was er vooral uit gestructureerde producten. Van het totaal beheerd vermogen van EUR 141,7 miljard is EUR 71,5 miljard afkomstig van institutionele partijen en EUR 70,2 miljard van particulieren.

Investeringen beïnvloeden operationele winst
Robeco heeft in 2006 fors geïnvesteerd in de organisatie. Belangrijke projecten waren de versterking van de interne organisatie, de oprichting van een Shared Service Center, waarin een aantal back- en mid-officecompetenties zijn gebundeld, de aanvang van de outsourcing van de back office van Robeco Direct, en het opstarten van activiteiten in India, Polen en Saudi-Arabië. Door deze investeringen daalde de operationele winst in 2006 met 5,4%. De netto winst daarentegen nam toe met EUR 41 miljoen (27%).

Duurzaam beleggen in stroomversnelling
Robeco heeft zijn activiteiten op het gebied van duurzaam beleggen in 2006 aanzienlijk versterkt. Het meest in het oog springt de acquisitie van een belang van 64% in het Zwitserse Sustainable Asset Management, een van de meest vooraanstaande vermogensbeheerders in de wereld op het gebied van duurzaam beleggen. SAM Group geniet internationaal erkenning voor zijn water- en energiefondsen en voor het samenstellen van de Dow Jones Sustainibility Indexes, een gezamenlijk initiatief met Dow Jones. SAM Group beschikt over een unieke researchafdeling die wereldwijd bedrijven identificeert die zowel financieel gezond zijn als voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. Verder werd in 2006 Robeco Clean Tech Private Equity geïntroduceerd, als vervolg op het begin 2004 geïntroduceerde Robeco Sustainable Private Equity, het eerste duurzaam beleggende private equity fund of funds ter wereld. Robeco introduceerde zijn eerste duurzame product in 1995 en was in 1999 de eerste grote Nederlandse vermogensbeheerder die een duurzaam aandelenfonds op de markt bracht.

Andere stappen op duurzaam gebied in 2006 waren de ondertekening van de United Nations Principles for Responsible Investment en de toetreding tot het Enhanced Analytics Initiative, een internationaal samenwerkingsverband voor institutionele beleggers dat gericht is op het bevorderen van niet-financieel beleggingsonderzoek. De 'assets under voting', het vermogen waarvoor Robeco zijn stem uitbrengt op aandeelhoudersvergaderingen van de bedrijven waarin belegd wordt, steeg in 2006 tot bijna EUR 24 miljard. Het duurzaam beheerd vermogen steeg van EUR 320 miljoen eind 2005 tot EUR 2,6 miljard (inclusief SAM Group) eind 2006.

Performance aandelen voor het derde jaar boven niveau
Op groepsniveau realiseerde 72% van het beheerd vermogen over een twaalfmaandsperiode een outperformance ten opzichte van de relevante benchmark. Voor de aandelenbeleggingen bedroeg dit percentage 60%, waarmee de performance van de aandelenbeleggingen in 2006 iets achterbleef bij de sterke jaren 2004 en 2005. Over een periode van drie jaar gemeten behaalde 87% van het in aandelen belegde vermogen een outperformance. Deze bedroeg gemiddeld 1,7% per jaar. Van de vlaggenschepen realiseerde het fonds Robeco (EUR 7,1 miljard) een outperformance van 0,2%-punt, terwijl Rolinco (EUR 1,6 miljard) zijn benchmark versloeg met 2,8%-punt. Robeco Emerging Markets Equities (EUR 2,1 miljard) kwam licht 1,7%-punt onder de benchmark uit. Robeco Chinese Equities (EUR 0,2 miljard) realiseerde een rendement van 65,1% en versloeg zijn benchmark met 2,2%-punt. Robeco's grootste fonds in de Verenigde Staten, Harbor International (USD 18,5 miljard), versloeg zijn benchmark met maar liefst 5,9%-punt.

Vastrentende waarden houden wederom niveau vast
Na de sterke jaren 2003, 2004 en 2005, waarin Robeco uitgroeide tot een van de toonaangevende obligatiebeleggers in Europa, was ook 2006 een jaar van outperformance. 86% van het in obligaties belegde vermogen behaalde versloeg zijn benchmark het afgelopen jaar. De excess return was gemiddeld 0,2%-punt. Over een driejaarsperiode heeft 93% van de vastrentende beleggingen zijn benchmark verslagen. De vlaggenschepen Rorento (EUR 3,0 miljard) en Lux-o-rente (EUR 4,3 miljard) overtroffen in 2006 hun benchmarks met respectievelijk 0,2%-punt en 0,6%-punt. Het Harbor Bond Fonds (USD 2,4 miljard) behaalde een outperformance van 0,2%-punt.

Alternatieve beleggingen laten gemengd beeld zien
Het Diversified Trend Program (Enhanced Risk) van Transtrend (EUR 2,2 miljard) behaalde een uitstekend rendement van 12,0% in 2006, in lijn met het langetermijngemiddelde. De Robeco Hattrick Obligatie (EUR 0,6 miljard), die in maart 2005 werd geïntroduceerd, heeft het nog steeds moeilijk. Dit product behaalde een rendement van -1,9% en maakt de verwachtingen derhalve nog niet waar. Het fund of hedge funds Robeco Sage International (USD 0,7 miljard) realiseerde in 2006 een rendement van 10,8% en zat daarmee boven het gemiddelde in de markt (10,3%).

Invest in Europe, grow in the US, seed in emerging markets Robeco's ambitie om eind 2009 een toonaangevende internationale vermogensbeheerder te zijn werd eind 2005 vertaald in een strategisch motto: 'Invest in Europe, grow in the US, seed in emerging markets.' De investeringen in Europa in 2006 betroffen onder meer het versterken van het beleggingsteam voor Europese aandelen, de acquisitie van een belang van 40% in het Belgische Analytic Investment Management (AIM), dat gespecialiseerd is in systematische intra-day valuta trading op basis van kwantitatieve modellen, de acquisitie van een belang van 64% in SAM Group, het versterken van de structurerings- en verpakkingsvaardigheden, het versterken van het institutionale salesteam, het scherper positioneren van Robeco Direct door de introductie van Younique van Robeco en het afschaffen van de online transactiekosten voor Robeco fondsen, en het verstevigen van Robeco's positie in Frankrijk. In de Verenigde Staten moet de groei onder meer komen van uitbreiding van de doelgroepen van Robeco Investment Management met derdendistributeurs.

In opkomende economieën zijn in 2006 activiteiten gestart in Polen, waar een distributieovereenkomst werd gesloten met Bank BGZ, een bank met een groot kantorennetwerk. In 2007 zullen distributieovereenkomsten met andere Poolse banken worden gesloten. Daarnaast is Robeco in 2006 een alliantie aangegaan met Rana Investment Company in Riyad, Saudi-Arabië (strikt genomen geen opkomende economie). Rana en Robeco zullen samen beleggingsproducten ontwikkelen voor de Saudi-Arabische markt. Robeco acht het van cruciaal belang om nu al zaadjes te planten in landen en regio's die in de toekomst een grote rol zullen spelen in de wereldeconomie, zoals China, India en Oost-Europa.

The Investment Engineers
Het realiseren van Robeco's internationale ambities vroeg om ingrijpende aanpassingen op het gebied van merkbeleid. Het zalmroze logo met procentteken werd vervangen door een krachtig woordmerk met een zakelijke, internationale uitstraling. Met de nieuwe pay off, The Investment Engineers, benadrukt Robeco dat het zijn kennis en expertise gebruikt om tot concrete oplossingen voor zijn klanten te komen; het gaat niet om de kennis waar je over beschikt, maar om wat je met die kennis doet.

Fund governance
Vertrouwen en integriteit zijn van kardinaal belang in de beleggingsindustrie. Robeco heeft in 2006 een volgende stap gezet in het bevorderen van de integriteit door een raamwerk van principes voor fund governance te introduceren, met andere woorden: regels voor goed bestuur over beleggingsfondsen. Een van de belangrijkste aandachtspunten is de manier waarop wordt omgegaan met potentiële belangenconflicten tussen de klanten die in de fondsen beleggen en de beheerder. Bij afwezigheid van een algemeen, internationaal aanvaard normenkader voor fund governance heeft Robeco in 2006 zijn eigen 'Principles on Fund Governance' opgesteld.

Vooruitzichten voor 2007
De vooruitzichten voor 2007 zijn positief, zowel voor de financiële markten als voor Robeco. Naar verwachting zullen de aandelenkoersen hun opwaartse trend in 2007 voortzetten, zij het in een lager tempo en met meer volatiliteit dan in 2006. Beleggingen in emerging markets, zoals Brazilië, China en India, zullen in trek blijven. Gezien de verwachting dat de trend van stijgende rentetarieven zal afzwakken, zullen vastrentende producten waarschijnlijk wat terrein terugwinnen. Naar verwachting zal de interesse voor alternative investments verder toenemen, zowel bij particuliere als institutionele beleggers.

2007 lijkt een goed jaar te worden voor de verdere realisatie van Robeco's internationale groeistrategie. Een belangrijke stap werd gezet in maart 2007, toen Robeco in India Canara Robeco Asset Management oprichtte, een joint venture met Canara Bank, een van de grootste banken van India. Canara Bank heeft 30 miljoen klanten, inclusief pensioenfondsen uit de publieke sector. In dezelfde maand maakte Robeco bekend de Egyptische markt te hebben betreden via een deelname in Obelisk Portfolio and Investment Fund Management SAE, een recent opgerichte Egyptische vermogensbeheerder. In 2007 zal ook verder worden gezocht naar beleggingsvaardigheden waarmee het productaanbod verder kan worden versterkt, zowel in Europa als de VS.

Robeco verwacht in 2007 zijn institutionele propositie uit te breiden met managerselectie en kan zijn institutionele klanten dan alle diensten op het gebied van fiduciair vermogensbeheer bieden. De acquisitie van SAM Group zal zich in 2007 vertalen in het productassortiment van Robeco.

Over Robeco
Robeco, opgericht in Rotterdam in 1929, biedt beleggingsproducten en -diensten voor institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. Het beheerd vermogen bedraagt eind 2006 EUR 142 miljard.

Het productaanbod omvat aandelen- en vastrentende beleggingen, geldmarkt- en vastgoedfondsen, en alternative investments, zoals private equity, hedgefondsen en gestructureerde producten. De verschillende strategieën worden beheerd in Rotterdam (hoofdkantoor), Parijs, Boston en New York.

Voor institutionele klanten en distributie partners heeft Robeco kantoren in Bahrein, België, Duitsland, Frankrijk, Japan, Polen, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland. Robeco heeft een banklicentie in België, Frankrijk en Nederland, waar rechtstreeks aan particuliere klanten wordt verkocht.

Transtrend in Rotterdam en Harbor Capital Advisors in Chicago zijn onderdeel van de Robeco groep. Verder heeft Robeco belangen in SAM Group (64%) in Zürich, in Canara Robeco Investment Management (49%) in Mumbai, en in AIM (49%) in Rijmenam (België).

Robeco is onderdeel van de Rabobank Groep, wereldwijd een van de weinige particuliere banken met de hoogste kredietwaardigheidbeoordeling van Moody's en Standard & Poor's. Daarnaast heeft Rabobank de hoogste 'sustainability cluster score, een beoordeling van de mens- en milieuvriendelijkheid van een organisatie, binnen de bancaire sector.

Ronald Florisson, Corporate Communicatie Robeco
Kantoor: 010 - 224 28 10
Mobiel: 0653 - 831 586
E-mail: ronald.florisson@robeco.nl