VVD


5-4-2007

Irak-onderzoek nú is ongewenste bezigheidstherapie

De VVD ziet met de kennis van dit moment geen aanleiding om de politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak begin 2003 nader te onderzoeken.

"Alle kennis daaromtrent is openbaar", aldus
VVD-buitenland-woordvoerder Van Baalen, die een onderzoek bij nieuwe, relevante feiten evenwel niet uitsluit. De VVD heeft het vertrouwen dat de opeenvolgende bewindslieden de kwestie-Irak verstandig hebben aangepakt en de Tweede Kamer steeds correct hebben geïnformeerd.

Zowel het kabinet Balkenende I als de toenmalige VVD-fractie baseerde de politieke steun aan de Verenigde Staten op het door Saddam Hoessein gedurende 12 jaar tegenwerken van resoluties van de VN-Veiligheidsraad om wapeninspecties ongehinderd toe te staan. Wanneer Saddam de resolutie 1441 van eind 2002 had uitgevoerd en de wapeninspecteurs in Irak had toegelaten, dan was duidelijk komen vast te staan dat er geen massavernietigingwapens in Irak meer over waren. Dan had de invasie niet plaatsgevonden. Dat de bloedige dictator niet op zijn woord werd geloofd, was logisch.

Van Baalen constateerde dat de PvdA nu ook van oordeel is dat de Tweede Kamer steeds correct is ingelicht. Dat is een draai van 180 graden. De Kamermeerderheid die vertrouwen heeft in het Irak-beleid van de opeenvolgende kabinetten Balkenende is dus aanzienlijk verbreed. Voorts accepteerde de Kamer, voor het eerst inclusief de PvdA, dat het onnodig en onwenselijk is dat het kabinet vertrouwelijke informatie van de Amerikanen en de Britten en interne discussiestukken van de diverse ministers publiek maakt. Van Baalen voerde daarbij aan dat de VVD het kabinet beoordeelt op diens daden en niet op diens gedachten. Uiteindelijk is niet met Nederlandse militairen deelgenomen aan de Irak-oorlog en is slechts politieke steun uitgesproken. Dat heeft de Kamer te beoordelen. Niets meer en niets minder. Indien de vertrouwelijkheid van inlichtingen van bondgenoten wordt geschonden, dan blijft Nederland in de toekomst van essentiële informatie verstoken en dat brengt Nederlandse militairen en burgers bij de strijd tegen het internationale terrorisme direct in gevaar.

Alleen nieuwe, relevante feiten kunnen tot heroverweging van de VVD-positie leiden. Onbewezen, anonieme geruchten vallen daar niet onder. De VVD wil zich nu concenteren op de toekomst van Irak en niet op het oproepen van wantrouwen bij de burger, zoals de SP met haar handtekeningenactie doet. Dat de coalitie het oneens is over wat een "adequaat volkenrechtelijk mandaat" om militair in te grijpen inhoudt, zoals het in het regeeraccoord staat, baart de VVD ernstige zorgen.

5 april 2007

Hans van Baalen