Gemeente Den Haag

Meer Hagenaars laten genieten van kunst en cultuur. Dat is het doel van 'De vonk die overslaat', het Actieplan Wijkcultuur dat 3 april op initiatief van cultuurwethouder Jetta Klijnsma naar de gemeenteraad is verzonden.
Het college van burgemeester en wethouders wil hier structureel 1 miljoen euro per jaar voor uittrekken en voor de jaren 2007 tot en met 2009 nog eens 5 miljoen extra.

In het actieplan staat een intensievere samenwerking tussen culturele instellingen en wijkorganisaties centraal. Zo wil het college in wijkbibliotheken, buurthuizen en op scholen en sportverenigingen meer mensen laten profiteren van het cultuuraanbod. Op die manier kunnen jongeren en Hagenaars met een niet-westerse achtergrond beter worden bereikt.

'We willen echt een andere koers varen, ' zegt Jetta Klijnsma. 'Heel veel Hagenaars komen niet naar het centrum. Ze gaan wel naar een voorstelling in hun eigen wijk.'
Daarom wil het college investeren in theaters als Theater Zwembad de Regentes in de Weimarstraat, Theater Pierrot in Laak, het Culturalistheater in de Hobbemastraat (voormalig volksbuurtmuseum/Scala) en een dependance van het Koorenhuis aan de Zuidlarenstraat in Escamp. 'Iedereen moet dat kippenvelgevoel kunnen krijgen, ' aldus Klijnsma.

Makelaar
Een 'makelaar wijkcultuur' gaat contact leggen tussen de Haagse wijken en culturele instellingen. Deze persoon ondersteunt cultuurinstellingen en wijkorganisaties bij het indienen van projectvoorstellen en subsidieaanvragen. Waar nodig slaat de makelaar wijkcultuur nieuwe bruggen.

Het college wil bij Culturalis een loket om nieuwe cultuurmakers te ondersteunen en te professionaliseren. Het college stelt voor de subsidie voor culturele projecten te verhogen. Goed voorbeeld is het project Loket 25 waarbij de Dogtroep en het Nederlands Dans Theater samen met zo'n honderd bewoners uit de Schilderswijk, Transvaal en Laak begin dit jaar een bijzondere voorstelling maakten in het atrium van het stadhuis.

'Ik ben erg geïnspireerd geraakt door het project van de Dogtroep,' zegt Klijnsma. 'We moeten voor elk wat wils bieden. Zoals in de Grote Kerk waar ik het afgelopen weekend was. De ene dag op een hippopfestival. De andere dag bij de Mattheus Passion.'