Nederlandse Politiebond


NPB: werkgever neemt Arbeidstijdenwet nog altijd onvoldoende serieus

De Nederlandse Politiebond heeft met teleurstelling kennisgenomen van de ambitie van de Raad van Hoofdcommissarissen en de minister van BZK om binnen DRIE JAAR alsnog een volledige naleving van de Arbeidstijdenwet binnen de politiekorpsen te realiseren. Volgens de NPB zou het bevoegd gezag de lat wel wat hoger mogen leggen, aangezien de vandaag door de Arbeidsinspectie gepubliceerde overtredingen van de ATW binnen de politie nu al ruim elf jaar voorkomen en daarover al menigmaal aan de bel is getrokken zowel door de Arbeidsinspectie als door bijvoorbeeld de NPB.

Op 1 januari 1996 werd voor de politie de Arbeidstijdenwet van kracht: een geheel van regels ten aanzien van minimale rusttijden en maximale arbeidstijden van werknemers. Idealiter zou door het naleven van deze regels de veiligheid en gezondheid van politiewerknemers toenemen en ook hun mogelijkheden om hun arbeidstaken te combineren met zorgtaken en andere verantwoordelijkheden buiten het werk.

De NPB vindt het eigenlijk te pijnlijk voor woorden dat anno 2007 (elf jaar later!) 24 van de 26 onderzochte politiekorpsen (de 25 regiokorpsen plus het Korps Landelijke Politiediensten) nog altijd niet voldoen aan de wettelijke verplichte normen op het gebied van werk- en rusttijden. Op basis van steekproeven werden tussen mei en september 2006 maar liefst 301 overtredingen aangetroffen gemiddeld dertien per korps.
In totaal werden door deze overtredingen ruim 4.000 politieambtenaren in hun (sociale en gezondheids-)belangen geschaad.

De uitkomsten van de inspectie leidden tot 274 waarschuwingen en 27 boetes bijvoorbeeld aan korpsen die werknemers langer dan 20 uur per dienst hadden laten werken (het wettelijk maximum is 12 uur) of tussen twee diensten minder dan vier uur rusttijd hadden gepland (het wettelijk minimum is 11 uur rusttijd, die per zeven achtereenvolgende etmalen één keer mag worden ingekort tot acht uur).

Al met al vindt de NPB dat het de Raad van Hoofdcommissarissen en de minister van BZK zou sieren als ze zichzelf een wat strengere deadline oplegden om hun ATW-tekortkomingen de wereld uit te helpen. Wij denken dan aan een jaar. Een nog zeer ruimhartige termijn als je bedenkt dat de rest van Nederland in de regel geen jarenlange voorbereidingstijd krijgt om zich gewoon aan de wet te houden!

Gepubliceerd op 05 april 2007 door Dick Harte.
Fotograaf: Dick Harte

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.