Gemeente Tilburg

5-4-2007
Veiligheidsbeleving scholen voortgezet onderwijs goed beoordeeld Verbeterpunten samen met scholen en andere betrokkenen aangepakt

Leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs in Tilburg, Goirle en Oisterwijk geven gemiddeld een 7,7 voor de veiligheid op hun school. Het personeel beoordeelt de veiligheid met het rapportcijfer 7,8. Dit is een van de resultaten van een enquête die in september vorig jaar is gehouden naar de veiligheidsbeleving op scholen voor voortgezet onderwijs in bovengenoemde gemeenten.

Wethouder Hugo Backx van Onderwijs- en Jeugdbeleid: "Alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio hebben een schoolveiligheidsplan of zijn bezig om dit op te stellen. Met de enquête willen we meten of de maatregelen uit deze plannen werken en op welke punten we de veiligheid verder moeten vergroten. Ik ben blij met het algemene positieve oordeel over de veiligheid op scholen. Maar belangrijker nog is dat we nu ook weten waar de zwakke punten liggen en dat we die samen met de scholen en andere betrokkenen, zoals politie en justitie, kunnen gaan aanpakken."

Verbeterpunten
Een van de verbeterpunten uit het onderzoek is dat er meer aandacht moet komen voor het stoppen van discriminatie en seksuele intimidatie, net zoals voor diefstal en digitaal pesten. Verder vindt ongeveer 30 procent van alle respondenten dat de controle op wapens en drugs niet voldoende is. Het is de bedoeling om het onderzoek in de komende jaren te herhalen. Op die manier kunnen verbeteringen of verslechteringen in beeld worden gebracht en nieuwe trends worden waarnemen, waarop nieuw beleid kan worden ontwikkeld.

Achtergrond
Aan de enquête deden in totaal 17 scholen met samen 26 vestigingen mee. Per school is een steekproef getrokken van 300 leerlingen. Als een school in totaal minder dan 300 leerlingen heeft, zijn alle leerlingen in het onderzoek betrokken. De respons onder de leerlingen is 26,9%. Onder het personeel is de respons 35,9%, zij hebben allemaal een vragenlijst ontvangen.
De veiligheid op en rond scholen krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. In Tilburg, Goirle en Oisterwijk werkt een Stuurgroep Veilige School, bestaande uit vertegenwoordigers van de scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs en voorbereidend middelbaar onderwijs, de gemeenten, het openbaar ministerie, de politie en bureau Halt. Zij hebben samen afspraken gemaakt over de veiligheid in en rond een school, die de scholen in schoolveiligheidsplannen hebben opgenomen.

Het gehele onderzoeksrapport is te downloaden op www.tilburg.nl onder onderwijs, zorg en veiligheid/onderwijs/voortgezet onderwijs.