SGP


30 - 03 - 07 | Christenen plaatsen compromis te vaak alleen in politiek

Christenen moeten niet denken dat alleen christen-politici âvuile handen makenâ door het sluiten van compromissen, zo stelt drs. P.C. den Uil, bestuurslid van de Guido de Brès-Stichting in Zicht, het kwartaalblad van het studiecentrum van de SGP. Wie de positie van toeschouwer kiest, kan in de waan verkeren zelf schone handen te houden. âAlsof wij in ons niet-politieke beroep of in onze privé-situatie ons niet regelmatig voor de noodzaak gesteld zien âwater bij de wijnâ te doen in de hoop tot betere uitkomsten te komen dan door niets te doen of door 100% gebods-gehoorzaamheid te eisenâ, aldus Den Uil.

Als het even kan moeten SGPâers participeren in het openbaar bestuur, zo vindt Henny van Kooten, wethouder voor SGP-CU in Sliedrecht. âOp lokaal niveau moet je als SGP-fractie, zonder je principes overboord te zetten, zondermeer een uiterste poging doen om in het college van B&W te komen. Wanneer je namelijk aan de collegetafel zit, dan wordt er veel meer rekening met je gehouden.â Van Kooten wordt in zijn mening gesteund door drie lokale bestuurders van SGP-huize: Jan Noeverman (Prins Alexander, Rotterdam), Jaap Sinke (Reimerswaal) en Henk van der Smit (Reeuwijk). De vier SGP-bestuurders kunnen zich niet vinden in de gedachte van SGP-fractievoorzitter Van der Vlies dat de SGP in de Tweede Kamer veel minder ruimte zou krijgen voor het sluiten van compromissen dan diverse SGP-fracties op lokaal niveau wèl nemen.

Op grond van een nadere analyse van de uitslag van de provinciale statenverkiezingen concludeert Johan van Berkum dat samenwerking met de SGP geen nadelige gevolgen heeft voor de ChristenUnie. In de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant was er een zogeheten combinatielijst van ChristenUnie en SGP. In deze provincies behaalde de combinatie een prachtig resultaat: ten opzichte van 2003 een winst van respectievelijk 74% en 76%. Opvallend is dat in de provincies waar de CU met een eigen lijst is uitgekomen deze groei lager uitvalt, aldus drs. J.W. Berkum.

Zicht is een kwartaalblad van de Guido de Brès-stichting, het studiecentrum van de SGP. De voorjaarseditie van de lopende jaargang is gewijd aan het thema âEthiek in de politiekâ. Dit themanummer zal tijdens de SGP-partijdag op zaterdag 31 maart verschijnen.

Gegevens Zicht 33e jaargang (2007), nr. 1, Themanummer: Ethiek in de politiek, 52 pag., ISSN: 0167-2150, Prijs van dit nummer: ⬠5,00 / Prijs van een jaarabonnement: ⬠19,50.