Provincie Drenthe

College sluit af met gezonde financiële positie - Voorjaarsnota biedt ruimte voor nieuw beleid
05 Apr 2007

Het huidige college sluit haar periode af met ruimte voor nieuw beleid voor een volgende bestuursperiode. Er is zowel structureel als incidenteel ruimte voor nieuw beleid. Volgens VVD-gedeputeerde Swierstra is dat van groot belang omdat de provincie ook de komende periode voor nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen staat.

Het huidige college heeft in grote lijnen het collegeprogramma `Werk maken van een veilig en sociaal Drenthe' kunnen uitvoeren. Het college toont zich tevreden over de ontwikkelingen maar schetst tevens nieuwe uitdagingen in de Voorjaarsnota die op de provincie afkomen. De portefeuillehouder financiën van de provincie Drenthe ziet een belangrijke rol voor de provincie weggelegd in het verder vormgeven van de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de provincie vanuit een Europees perspectief.

Jaarrekening
Tegelijk met de Voorjaarsnota is ook het resultaat van de jaarrekening 2006 bekendgemaakt door GS. Ten opzichte van de laatste door Provinciale Staten vastgestelde begroting, is het jaar 2006 bijna tien miljoen euro positiever afgesloten dan was begroot. Hierdoor komt het eenmalig vrij besteedbaar resultaat 2006 uit op ruim 13 miljoen euro. Dit resultaat wordt met name veroorzaakt door hogere inkomsten uit dividenduitkeringen van Essent en de Bank Nederlandse Gemeenten en door meer inkomsten uit de opcenten voor de motorrijtuigenbelasting.

Voorjaarsnota
Er liggen grote opgaven in Drenthe op het gebied van de waterhuishouding, de mobiliteit, het milieubeleid, landschap, de stedelijke ontwikkeling en een sterk platteland. De Voorjaarsnota geeft een inventarisatie van nieuwe beleidsvoorstellen, waarover GS besloten heeft dit ter afweging over te laten aan het nieuwe college. Ook verwacht het college uitgaven ten behoeve van het organisatieontwikkelingstraject. Structureel is in de collegeperiode 2007-2011 6 miljoen euro te besteden. De incidentele ruimte bedraagt 21,2 miljoen euro.
Het college stelt verder aan de nieuwe staten voor de opcenten voor motorrijtuigenbelasting in 2007 te indexeren met 1,4 procent. Dat komt overeen met het inflatiegemiddelde in de afgelopen vier jaren.

Ontwikkelingen
Wel moet rekening gehouden worden met een aantal onontkoombare ontwikkelingen zoals de cofinanciering van rijk- en EU middelen voor projecten ter versterking van de regionale economie. Die zullen een negatief effect op de financiële ruimte hebben. In de financiële ruimte zijn de te verwachten financiële gevolgen van het coalitieakkoord van Kabinet Balkenende IV meegenomen. Het Kabinet wil bezuinigen, maar vraagt de provincie ook om bij te dragen aan rijksdoelprojecten. Voor Drenthe betekent dit investeringen op het gebied van regionaal economische beleid, waaronder bereikbaarheid en vitaal platteland. De komende periode zal overleg plaatsvinden tussen provincies en rijk.
Noot voor de redactie (