GroenLinks

Staatssecretaris moet strenge paspoorteisen herzien

5 april 2007

De eisen die gelden voor foto's op paspoorten zijn te streng. Teveel mensen kunnen niet of nauwelijks voldoen aan de criteria, omdat zij er nou eenmaal anders uitzien.

Baby's zijn door de eisen bijna helemaal niet meer op de foto te zetten. Een op de tien pasfoto's wordt afgekeurd. Het gevolg is dat burgers, gemeentes en fotografen op onnodige kosten worden gejaagd. Kamerlid Naima Azough (GroenLinks) wil daarom dat staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) de eisen herziet. Bovendien vindt Azough de eisen soms kwetsend en betuttelend: waarom moet de overheid per se voorschrijven wat een normaal hoofd of gezicht is?

Vragen van Naima Azough aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken:


1. Kent u het bericht dat gemiddeld 10 procent van de pasfoto's die gemaakt worden voor paspoorten worden afgekeurd omdat ze niet voldoen aan de zogenaamde matrixnorm*? Kunt u dit cijfer bevestigen?
2. Bent u bekend met de problemen die burgers, fotografen en gemeenteambtenaren ervaren met de uitvoerbaarheid van de verschillende criteria binnen de matrixnorm?

3. Hoe vind u het dat sommige aanvragers van een paspoort eenvoudigweg niet kunnen voldoen aan de criteria, omdat ze nou eenmaal een lang of rond hoofd hebben, loensen of andere uiterlijke kenmerken hebben die klaarblijkelijk teveel afwijken van uw norm?

4. Bent u het met mij eens dat het door betrokkenen als pijnlijk of ergerlijk kan worden ervaren wanneer zij van de overheid te horen krijgen dat hun hoofd niet voldoet aan de normen die de staat daaraan stelt? Vindt u het een taak van de overheid om voor te schrijven wat een normaal gezicht is, of deelt u mijn mening dat dit kwetsend en betuttelend is?

5. Hoe stelt u zich voor dat baby's zonder zichtbare ondersteuning zo op de foto gezet kunnen worden, dat zij ook nog eens hun hoofd niet te ver naar voren, naar achteren, naar links of naar rechts houden, niet lachen, huilen maar "neutraal" kijken?

6. Bent u het met mij eens dat het niet te bedoeling kan zijn dat er zulke strenge normen gelden dat deze onuitvoerbaar worden en daarmee burgers, gemeenten en bedrijven op kosten worden gejaagd?
7. Bent u het met mij eens dat door de te strenge criteria voor sommige mensen welhaast onmogelijk wordt een paspoort aan te vragen voor zichzelf of hun kind? Vind u dit met mij een onwenselijke ontwikkeling?

8. Bent u bereid om op korte termijn de criteria te herzien, dan wel in overleg met gemeentes de toepassing ervan zodanig aan te passen en te verduidelijken dat het aantal afgekeurde foto's tot een minimum wordt beperkt? Zo nee, waarom niet?


* Dagblad De Pers, 5 april 2005.