Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060711100

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister en de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over financiële overschotten in het onderwijs. (Ingezonden 2 april 2007)


1
Hebt u kennisgenomen van het onderzoek van het Onderwijsblad van de AOb waarin het vermogen van onderwijsinstellingen is onderzocht? 1)


2
Klopt de conclusie van dit onderzoek dat het onderwijs, met uitzondering van het primair onderwijs, 4,3 miljard euro aan vermogen beschikt?


3
Deelt u de mening dat dit fikse overschot, gezien de belabberde staat van het onderwijs en de roep om meer geld uit het onderwijsveld, bizar is? Zo neen, waarom niet?


4
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat ruim 60 procent van de onderwijsinstellingen boven de door u vastgestelde `oppotnorm' van 10 procent zit? Zo ja, welke consequenties verbindt u daaraan? Zo neen, waarom niet?


5
Deelt u het vermoeden dat scholen hun geld oppotten om financieel geen risico te lopen bij onvoorziene grote uitgaven? Ziet u de noodzaak van een algemeen onderwijsverzekeringsplan om financiële risico's voor onderwijsinstellingen af te dekken zodat zij niet meer geneigd zijn te hoge financiële reserves op te bouwen?


6
Bent u van plan dit voorstel uit te voeren? Zo ja, kunt u de Kamer vóór 1 juni aanstaande informeren over de stand van zaken? Zo neen, waarom niet?


1) Het Onderwijsblad, 2 december 2006