Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060711180

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister en de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het oppotten van geld door scholen. (Ingezonden 2 april 2007)


1
Wat is uw oordeel over het feit dat scholen in totaal 4,3 miljard euro oppotten te weten 1,5 miljard in het voortgezet onderwijs, 1,9 miljard in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en 0,9 miljard in het hoger beroepsonderwijs? 1)


2
Op welke manier gaat u de onderwijsinstellingen aansporen om een groter deel van het gespaarde geld uit te geven aan zaken waar het voor bedoeld is?


3
Kunt u aangeven wat er precies met de reserves wordt gedaan? Welk deel staat op een reguliere bankrekening en welk deel is belegd in aandelen en obligaties?


4
Kunt u de Kamer inzicht geven in het gespaarde vermogen van scholen in het primair onderwijs?


5
Wat is volgens u een aanvaardbare `oppotnorm' voor onderwijsinstellingen? Wat gaat u doen om deze `oppotnorm' beter te handhaven?


6
Wat is volgens u de oorzaak van de hoge reserves van scholen? In hoeverre speelt de lumpsumfinanciering hierbij een rol? Ziet u aanleiding om de financieringssystematiek van scholen te heroverwegen?


1) Dagblad De Pers, 29 maart 2007

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Dibi (GroenLinks), ingezonden 2 april 2007 (vraagnummer 2060711100)